Δερμιτζάκης για self tests: Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει

 

 

Διαθέσιμα θα είναι μέχρι αύριο Παρασκευή 9 Απριλίου 700.000 self tests στα φαρμακεία, ένα από τα σημαντικότερα όπλα στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Χθες επικράτησε μεγάλη αναστάτωση με τα τεστ που παρέλαβαν οι φαρμακοποιοί καθώς οι συσκευασίες δεν ήταν ατομικές, αλλά αποτελούνται από 25 τεμάχια. Έτσι οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν καθώς καλούνται να φτιάξουν το… παζλ μαζεύοντας κάθε ένα από τα εξαρτήματα που τους στάλθηκαν. Μάλιστα αρχικά έκαναν λόγο χθες για rapid test και όχι για self tests.

Για το ζήτημα πήρε σαφή θέση ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ζητώντας να υπάρχει σοβαρότητα. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Self rapid tests. Επειδή είδα πολλά δημοσιεύματα ανοησίες από το πρωί ότι στην Ελλάδα έγινε διανομή των ίδιων rapid test που κάνουν στο νοσοκομείο να σας πω ότι αυτό είναι λάθος. Στη συσκευασία υπάρχει μια σημαντική διαφορα με τη λέξη “nasal” που δηλώνει πως η δειγματοληψία γίνεται χαμηλά στη μύτη κι οχι βαθιά όπως τα rapid tests που κάνουν τα διαγνωστικά κέντρα. Τα δυο κουτιά έχουν και λίγο διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετικές οδηγίες. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω φωτογραφία με τα κουτιά από τις δυο συσκευασίες. Η πάνω είναι τα rapid tests που κάνουν οι γιατροί. Η κάτω είναι αυτό που πήραμε σήμερα από το φαρμακείο στην Ελβετία να κάνουμε στο σπίτι. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές».

https://www.newsbeast.gr/

Διαβάστε επίσης