Επτά συνήθειες για ενέργεια στο φουλ

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε περιστασιακά χωρίς ενέργεια, αλλά αν αισθάνεστε συνεχώς ότι απαιτείται ένας αγώνας για να σηκωθείτε από τον καναπέ, τότε μπορεί να χρειάζεται να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας.

Άλλωστε, τα επίπεδα ενέργειάς σας εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το σώμα σας. Για παράδειγμα, αν έχετε καθιστική ζωή, θα έχετε λιγότερη ενέργεια επειδή το σώμα σας έχει συνηθίσει να είναι αδρανές.

Ευτυχώς, δεν είστε καταδικασμένοι να αισθάνεστε ατονία μόνο και μόνο επειδή νιώθετε έτσι τώρα. Αλλάξτε την καθημερινή σας ρουτίνα και ίσως νιώσετε καλύτερα. Εάν λοιπόν θέλετε να γεμίσετε ενέργεια, βάλτε στη ζωή σας τις παρακάτω συνήθειες.

7 συνήθειες για ενέργεια στο φουλ

1. Βγείτε στον ήλιο

Το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό σας σε ισορροπία, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερη ενέργεια το πρωί και πιο ποιοτικό ύπνο το βράδυ. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βγαίνετε στο πρωινό φως του ήλιου σε καθημερινή βάση, έστω για λίγα λεπτά.

2. Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης

Αν μόλις νιώσετε τις μπαταρίες σας να αδειάζουν, στρέφεστε στα γλυκά, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η ζάχαρη λειτουργεί με «ύπουλο» τρόπο, αφού αρχικά ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, χαρίζοντάς σας προσωρινή ενέργεια, και στη συνέχεια τα ρίχνει εξίσου απότομα, συντρίβοντας την ενέργειά σας.

3. Ξεκινήστε τη γυμναστική

Η γυμναστική τονώνει το σώμα σας αλλά και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Ακόμη κι αν δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που γυμναστήκατε, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια νέα αρχή. Ξεκινήστε να αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα, βάζοντας στόχο να περπατάτε μισή ώρα κάθε ημέρα.

4. Μη μένετε νηστικοί

Όταν παραλείπετε γεύματα ή μένετε νηστικοί για πολλές ώρες αντιμετωπίζετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μικρά, συχνά γεύματα, τα οποία παρέχουν στο σώμα σας μια σταθερή δόση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

5. Φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι

Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 1-3% αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ από την άλλη η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό.

6. Βάλτε στο πιάτο σας τις σωστές τροφές

Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό σας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνετε μέσω της διατροφής και κυρίως από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

7. Ξεκουραστείτε επαρκώς

Αφήστε το binge-watching και εστιάστε στην ξεκούρασή σας. Προκειμένου να έχετε ενέργεια, είναι σημαντικό όχι μόνο να κοιμάστε επαρκώς, αλλά και να έχετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε νύχτα, ώστε ο οργανισμός σας να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

vita.gr