Εμβόλιο AstraZeneca : «Πιθανή παρενέργεια» οι θρόμβοι, λέει ο ΕΜΑ

07/04/2021 | 17:33

 

 

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος πάντως δεν αλλάζει τις συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου.

Το θέμα πρόκειται τώρα τώρα να συζητηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ που προγραμματίζεται για τις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Η θρόμβωση θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ. Τα ασυνήθιστα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε.

Τόνισε πάντως πως όλα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, δεδομένου ότι η Covid-19 είναι «πολύ σοβαρή ασθένεια» που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα περιστατικά θρόμβωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων και αιμορραγία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κουκ, τα δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης και Εκτίμησης Κινδύνου δεν επαρκούν για να προσδιοριστούν τυχόν παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο ή η ηλικία, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η Βρετανία «παγώνει τη χρήση στους κάτω των 30»

Σε μια σχεδόν ταυτόχρονη εξέλιξη, η βρετανική εφημερίδα Sun και το Sky News μετέδωσαν πως η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας συστήνει διακοπή της χρήσης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Στη θέση του εμβολίου της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθούν αυτά της Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

https://www.in.gr/

Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον Διονύση Σαββόπουλο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Ενόχληση για την απουσία Δένδια από τη Βουλή 

Δ. Παλούμπης: Οι πρώτες βροχές αποκάλυψαν την αλήθεια-Πατρών–Πύργου, ένας δρόμος προχειρότητας και σπατάλης

Δυτ. Ελλάδα: Άφατη θλίψη για την 16χρονη Ζωή – Άννα Μπακατσέλου που “έφυγε” ξαφνικά

Πάτρα: Πουλήθηκε η VESO MARE – Δείτε ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «μάχονται» τον καρκίνο – Μελέτη διαπιστώνει ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση της νόσου

Μιντιλόγλι: Έπεσε από φορτηγό στα έργα – Τραυματισμένος οδηγός στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Bρέθηκε νεκρή 38χρονη