Πάτρα: Έκτακτο ΔΣ για τις λαϊκές αγορές - Η εισήγηση του δημάρχου

 

Στην σημερινή (3μμ) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα εισηγηθεί το ακόλουθο ψήφισμα για τις λαϊκές αγορές και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

 

 «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις Λαϊκές Αγορές είναι καταστροφικό για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και εμπόρους λαϊκών αγορών. Αλλάζει ριζικά την κατάσταση στο υπαίθριο εμπόριο σε βάρος παραγωγών, πωλητών, αυτοαπασχολούμενων και του λαού. Κινείται στην κατεύθυνση συγκέντρωσης της παροχής αγαθών σε λίγα χέρια. Ενισχύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι λαϊκές αγορές έχουν μπει στο στόχαστρο εδώ και καιρό. Χάρις στις προσπάθειες του Δήμου και των Υπηρεσιών του, δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χάρις στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας του Δήμου με το σύνολο των συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή και τους εκπροσώπους τους, τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα.

 

Το Νομοσχέδιο:

Καταργεί τη μόνιμη άδεια πωλητή (παραγωγού, πωλητή και εμπόρου), αφού με το τέλος ισχύος της κάθε άδειας, θα προκηρύσσονται οι θέσεις αυτές και δε θα ανανεώνονται.

Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει και οικονομικά κριτήρια, με πλειοδοσία. Δηλαδή, ο προσφέρων περισσότερα από τους αιτούντες, θα παίρνει τη θέση. (Συν μία σειρά άλλα κριτήρια, όπως είναι η κατηγορία σπουδών).

Δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα), με οικονομική πλειοδοσία (πλειστηριασμός της θέσης) να μπουν στις λαϊκές αγορές, όπως πολυκαταστήματα και μεγάλα super markets.
 
Αντικαθιστά τα κοινωνικά κριτήρια με οικονομικά, αλλάζοντας το σύστημα μοριοδότησης.

 

Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών σε κάθε Περιφέρεια, στις οποίες συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών και πωλητών, απαξιώνοντας τους επαγγελματικούς συλλόγους, καθώς και δημιουργώντας μία σειρά άλλα προβλήματα, τα οποία οι εκπρόσωποι του κλάδου που βρίσκονται στη συνεδρίασή μας, μπορούν να μας πουν.

Ουσιαστικά παραδίδονται νέα πακέτα κερδοφορίας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, σε βάρος αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και χάνονται θέσεις εργασίας αυτών.

Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με όποια κοινωνικά κριτήρια διατηρεί ως τώρα, αποτελεί διέξοδο για τα λαϊκά νοικοκυριά που προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα διατροφής, σε προσιτές τιμές.

Με την κατοχύρωση της άδειας με κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν, οι επαγγελματίες αυτοί έχουν μία θέση εργασίας, σχετικά προστατευόμενη από τον ανταγωνισμό και την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα super markets κτλ.

Αυτές οι θέσεις εργασίας διακυβεύονται και χάνονται με το νομοσχέδιο, όπως και ο ρόλος των λαϊκών αγορών για προσφορά διατροφικών προϊόντων γης και θάλασσας, καθώς και βιομηχανικών προϊόντων, σε προσιτές για το λαό τιμές.

Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε τον αγώνα των επαγγελματιών αυτών, με τους οποίους άριστα συνεργαζόμαστε. Ο Δήμος μας, ως φορέας υλοποίησης των λαϊκών αγορών (πρόσφατα ομόφωνα ψηφίσαμε και τον Κανονισμό Λειτουργίας), συμφωνεί με το ψήφισμά τους και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου».