Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης στις οικογένειες που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη»

Με πρωτοβουλία Μάρκου Αναγνωστοπούλου

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης στις οικογένειες που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης στις οικογένειες που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη»

Μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, κλείνουμε επίσης ένα χρόνο που τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους. Ένας χρόνος γεμάτος αγωνία και αβεβαιότητα, που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης, με οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων οικογενειών που διατηρούν με αιματηρές προσπάθειες όχι ένα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και δύο φοιτητικά διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Μετά την απόφαση για εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι φοιτητές που σπούδαζαν εκτός του τόπου καταγωγής τους, επέστρεψαν στις οικογενειακές τους εστίες προκειμένου να ελαφρύνουν οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο στήριξης των οικογενειών αυτών, η Κυβέρνηση θέσπισε μέτρα για τη μείωση μισθωμάτων 40% στις φοιτητικές κατοικίες, για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Προϋπόθεση για τη μείωση αυτή είναι να θεωρούνται οι φοιτητές εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Αποτέλεσμα αυτού του περιορισμού είναι να αποκλείονται από τα μέτρα ενίσχυσης πολλές οικογένειες φοιτητών που έχουν πληγεί, δεδομένων των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Συνεπώς, συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες τόσο στο ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, όσο και να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως τόσο το κλείσιμο των Πανεπιστημίων, όσο και η απαγόρευση μετακίνησης των φοιτητών από τον τόπο κατοικίας τους στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου φοιτούν και μισθώνουν το ακίνητο, έγιναν με κρατική εντολή ως μέτρο προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοιου.
Επειδή, το σύνολο των οικογενειών της χώρας πλήττεται βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας,
Επειδή, από την απαλλαγή του 40% των ενοικίων φοιτητικής στέγης εξαιρούνται πολλές οικογένειες,
Επειδή, δεν έχει προβλεφθεί κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης για τις οικογένειες των φοιτητών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον μέτρα στήριξης για τους γονείς που ακόμα καταβάλλουν ενοίκιο για φοιτητική στέγη ενώ έχουν πληγεί εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας;
– Προτίθεστε να προχωρήσετε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί πολλές οικογένειες από την απαλλαγή του 40% των ενοικίων φοιτητικής στέγης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε επίσης