Ενα αποτυχημένο μέτρο δεν διαιωνίζεται!

του Απόστολου Βουλδή

 

Σήμερα ανοίγουν μετά από καιρό και πάλι τις πόρτες τους τα Δικαστήρια, όχι για όλες τις υποθέσεις όπως έχει διευκρινίσει η Κυβέρνηση, που έλαβε και την σχετική απόφαση. Ετσι ικανοποιείται -εν μέρει- το αίτημα του νομικού κόσμου που ζητούσε επιτακτικά την επαναλειτουργία τους , καθώς η απονομή της Δικαιοσύνης είχε μπει ...στην βαθιά κατάψυξη.

Το οξύμωμο βεβαίως της απόφασης, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, στους συμπολίτες είναι πως στην Πάτρα που διανύει την 8η εβδομάδα σε "βαθύ κόκκινο", λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού δεν λειτουργεί το λιανεμπόριο και ξεκινούν οι δίκες. 

Αραγε οι ειδικοί επιστήμονες αποφάνθηκαν πως στον χώρο των Δικαστηρίων δεν υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και υπάρχει μόνο στα εμπορικά καταστήματα;

Διότι όσοι έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να βρεθούν στο Δικαστικό Μέγαρο θα έχουν διαπιστώσει σε τι σύνθηκες κυκλοφορεί ο κόσμος, με τα παράθυρα κλειδαμπαρωμένα, στις πλείστες των περιπτώσεων και ανύπαρκτο εξαερισμό.

Και δεν αντιλέγει κανείς στην ανάγκη οι πολίτες να διεκπεραιώσουν εκκρεμείς υποθέσεις τους και να βρουν δικαίωση όσοι θεωρούν πως είναι αδικημένοι, αλλά όταν ισχύουν "δύο μέτρα και δύο σταθμά", είναι λογικό να δημιουργούνται κοινωνικοί αυτοματισμοί , με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η αποτυχία του αυστηρού lockdown είναι ηλίου φαεινότερη, όταν επί δύο μήνες κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί, οι νοσηλείες παραμένουν σε επικίνδυνα σημεία για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, οι κλινικές κορονοϊού αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο και ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ.

Ουδείς μπορεί να επικαλεστεί την επιτυχία ενός μέτρου όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει, διότι ο Μάρτης χαρακτηρίστηκε "μαύρος" και όχι αδίκως από την ώρα που ξεπεράσαμε τα 3000 κρούσματα!

Επομένως εκ του αποτελέσματος η συνταγή αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια ...υλικά, μόνο που επιλέχθηκε λάθος περίοδος.

Ναι, σαφώς και υπάρχει η ατομική ευθύνη, αλλά δεν φθάνει από την στιγμή της δεδομένης ανάγκης αποσυμπίεσης μιας χειμάζουσας, σε όλα τα επίπεδα, από την πανδημία κοινωνίας.

 Η επανέναρξη δραστηριοτήτων είναι πέραν του βεβαίου θα συμβάλει σ΄αυτή την κατεύθυνση. Με μέτρα σαφέστατα και όχι άναρχα.

Αλλά όταν επιχειρείς να πείσεις πως αν λειτουργήσει ένας πατρινός έμπορος το μαγαζάκι του μερικών τετραγωνικών θα "φουντώσει" το πανδημικό κύμα, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο όταν επαναλειτουργείς τους κλειστούς και ανήλιους χώρους των Δικαστηρίων, τότε δεν γίνεσαι πιστευτός όσους ειδήμονες και αν επικαλεστείς...

   

Διαβάστε επίσης