Κορονοϊός - Γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο στην Αχαΐα - Δείτε τα επιστημονικά γραφήματα - ΦΩΤΟ

 

Ιδιαιτέρως επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι επιδημιολογικοί δείκτες σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Εργαστηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Επιδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, που δημοσιεύει σήμερα το iefimerida.gr.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εικόνα που παρουσιάζουν οι τρεις περιοχές «δικαιολογούν τους προβληματισμούς της επιτροπής για το άνοιγμα δραστηριοτήτων», παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, ότι «η λειτουργία του λιανεμπορίου, εφόσον υλοποιηθούν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και εκτεταμένο self-testing, δεν επιβαρύνει την πανδημία».

Ο Καθηγητής και η ομάδα του, με τη συνδρομή του Δρ. Πληροφορικής, Μανώλη Σπανάκη, παρουσιάζουν την εικόνα του τωρινού πανδημικού κύματος των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής που λόγω του πληθυσμού της παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στο χρονικό αυτό διάστημα το τρίτο επιδημικό κύμα εξελίσσεται ανισόχρονα σ’ αυτές περιοχές που απασχολούν ιδιαιτέρως την Επιτροπή σχετικώς με τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Πιο αναλυτικά, σε κάθε εικόνα που παρατίθεται εμφανίζονται τρία βασικά γραφήματα.

Στην κορυφή κάθε εικόνας φαίνεται η ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων.
Στο μεσαίο γράφημα παρουσιάζεται ο ενεργός δείκτης μεταδοτικότητας Rt (Reproduction number). Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι ένας διεθνώς χρησιμοποιούμενος αριθμός που ποσοτικοποιεί τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου. Ο Rt πρέπει να είναι κάτω από την μονάδα ώστε να υπάρχει ύφεση της επιδημίας. Κάθε αύξηση του πάνω από τη μονάδα ιδίως για μεγάλο χρονικό διάστημα σηματοδοτεί την εξέλιξη πανδημικού κύματος.
Στη βάση κάθε εικόνας παρουσιάζεται το γράφημα του δείκτη ρυθμού επίπτωσης, Incidence Rate (IR) εκφρασμένου σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες. Ο δείκτης IR είναι μια προτυποποιημένη έκφραση του επιδημιολογικού φορτίου που επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ περιοχών ή και χωρών καθώς ανάγεται ανά 100.000 πληθυσμού. Το όριο των 150 κρουσμάτων/100.000κατ./14 ημέρες λαμβάνεται ως το όριο χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως κόκκινης από το Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων (ECDC).
 

Κρίσιμη η κατάσταση στην Αχαΐα
Π.Ε. Αχαΐας

Όπως παρατηρεί ο κ. Τζανάκης, «είναι εμφανές το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Π.Ε. Αχαΐας (εικόνα 1), φορτίο που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή τη στιγμή ο δείκτης IR είναι από τους βαρύτερους στη χώρα στο 517 (4/4/2021). Αιτία γι’ αυτό είναι ότι περισσότερο από 2 μήνες ο Rt επιμένει να βρίσκεται πάνω από τη μονάδα».
Η επιδημική καμπύλη δείχνει σημάδια παρατεταμένης και επίμονης επιπέδωσης χωρίς παραδόξως να αποκλιμακώνεται. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση ο Rt φαίνεται να έχει σαφή τάση να υποστρέψει οριακά κοντά στη μονάδα χωρίς όμως να μειώνεται περαιτέρω. «Ίσως μια ιδιαίτερη μελέτη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων και των συρροών θα μπορούσε να αποκαλύψει πιθανούς αντιστρεπτούς παράγοντες βελτίωσης της χρονίζουσας κακής κατάστασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

(Δείτε ΟΛΑ ΕΔΩ τα γραφήματα αλλά και τις πληροφορίες για Θεσσαλονίκη και Κοζάνη)

 


 

Διαβάστε επίσης