Εγκυμοσύνη: Γιατί ξαφνικά απεχθάνεστε τις αγαπημένες σας τροφές;

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τις αυξημένες λιγούρες που έχουν μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, οι λιγούρες της εγκυμοσύνης έχουν και μια ακόμη πλευρά, για την οποία γνωρίζουν λιγότεροι άνθρωποι. Όταν μείνετε έγκυος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι πλέον δεν λαχταράτε τις ίδιες τροφές που απολαμβάνατε μέχρι πρότινος.

Μάλιστα, αυτή η μεταστροφή στις διατροφικές προτιμήσεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, με περίπου τις μισές από τις εγκυμονούσες να αναφέρουν κάτι τέτοιο. Ξαφνικά, δεν μπορούν να ανεχτούν ορισμένα τρόφιμα, ακόμη και αυτά που παραδοσιακά λάτρευαν. Αν και δεν απεχθάνονται όλες οι γυναίκες τις ίδιες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πολλές μέλλουσες μανούλες φαίνεται να αντιπαθούν ξαφνικά τα κρέατα, τα αυγά και τα πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα.

Γιατί ξαφνικά απεχθάνεστε τις αγαπημένες σας τροφές;

Αν απεχθάνεστε ορισμένες τροφές, πιθανότατα έχετε πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και εμετούς που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Η πρωινή αδιαθεσία και η αντιπάθεια για τροφές συχνά ξεκινούν με διαφορά μιας εβδομάδας μεταξύ τους και συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ενώ η αποστροφή και η λαχτάρα για τρόφιμα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, μπορούν να διαρκέσουν όλους τους 9 μήνες και μετά. Μπορούν επίσης να φύγουν και μετά να επιστρέψουν. Και παραμένουν ένα από τα πολλά μυστήρια της εγκυμοσύνης.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς από πού προέρχεται η αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, όπως και με τόσα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ιστορία ξεκινά πιθανότατα με τις ορμόνες. Η HCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος.

Αυτή η ορμόνη παίζει πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τείνει να φτάνει στο υψηλότερο σημείο της κατά το πρώτο τρίμηνο. Η HCG κορυφώνεται γύρω στην 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά αρχίζει να μειώνεται. Είναι περίπου την ίδια στιγμή που οι γυναίκες έχουν τη μεγαλύτερη ναυτία και τάση έμετο. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι πιθανότατα σχετικό.

Άλλες ορμόνες μπορεί να κρύβονται πίσω από τις αλλαγές στην όσφρηση και τη γεύση που αναφέρουν πολλές έγκυες γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν αυξημένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης κατά την εγκυμοσύνη και οτιδήποτε με έντονη μυρωδιά μπορεί να τις κάνει να αισθανθούν ναυτία. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας απόλυτος κανόνας. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες ξαφνικά απεχθάνονται το κοτόπουλο, παρόλο που δεν μυρίζει τόσο έντονα.

Για πολλούς ειδικούς, οι ορμόνες είναι ο ένοχος για την αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα.

Είναι επικίνδυνη η αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα;

Η αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα είναι σπάνια επιβλαβής για τη μητέρα ή το μωρό, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να αποφύγετε τρόφιμα που είναι ευεργετικά για εσάς. Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η απέχθειά σας για συγκεκριμένες τροφές δεν στερεί από τον οργανισμό σας και το έμβρυο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

imommy.gr