ΑΧfm 103,3… Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Κάτω Αχαΐας!


ΑΧfm 103,3… Αυτός ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Κάτω Αχαΐας! Ο φίλος και συντοπίτης Τάκης Καμπέρος, μας διηγείται την πολύ όμορφη ιστορία του σταθμού…
Πρωταπριλιά του 1993, ο ΑΧ fm 103,3
ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Αχαγιάς, κάνει την εμφάνισή του στον “αέρα” των ερτζιανών. Τρεις αγαπημένοι μου φίλοι είναι οι πρωτοπόροι και εμβληματικοί ιδρυτές – μέτοχοι του σταθμού: ο Μέλιος Ρεμπούτσικας, ο Κώστας Δεληγιάννης και ο Γιάννης Παναγόπουλος (Βέσος). Είναι οι Αχαγιώτες που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, πραγματοποιώντας μια ιστορική τομή στην τοπική ενημέρωση, στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.
Το στούντιο και τα γραφεία του σταθμού βρίσκονταν στην οδό Αθηνάς πίσω από την πλατεία Παπαγιαννόπουλου. Η πρώτη κεραία εγκαταστάθηκε στα Καμίνια από τον Αντρέα Τζένο – αργότερα εγκαταστάθηκε και δεύτερη στη Ναύπακτο – ενώ το “στήσιμο” του όλου εγχειρήματος πραγματοποιήθηκε από τον ηλεκτρονικό, μαιτρ στο είδος του τότε, τον αείμνηστο Γιώργο Φρατζόλα.
Η πρωινή ενημερωτική ζώνη στελεχώθηκε από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κοντογιάννης και Γιώργος Σπαθαράκης (ο αείμνηστος ιδρυτής της “ΑΛΛΑΓΗΣ”), ο Κώστας Δεληγιάννης (εκ των ιδρυτών του σταθμού και πρώην υπεύθυνος γραφείου εκμεταλλεύσεως του ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ), και ο Αχαγιώτης αθλητικός δημοσιογράφος Νίκος Στεφανόπουλος.
Ο Κώστας Δεληγιάννης έκανε την πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή “Τα Πολιτικά Συμπλέγματα” και τη μουσική εκπομπή “Τα Μουσικά Συμπλέγματα”.
Ο αείμνηστος Αχαγιώτης, Γιάννης Κοντόπουλος, ήταν πίσω από την κονσόλα του ήχου. Ήταν η “ψυχή” του σταθμού, μια “ζωντανή μουσική βιβλιοθήκη” με τις απέραντες γνώσεις του σε όλα τα είδη της μουσικής, ελληνικής και ξένης. Η καθημερινή βραδινή, μουσική εκπομπή του “Ανθρώπινα και Καθημερινά”, έχει μείνει από τότε χαραγμένη στη μνήμη των χιλιάδων ακροατών του ΑΧfm.
Η δική μου ενασχόληση με το ραδιόφωνο ήταν καθαρά ερασιτεχνική. Έτσι λοιπόν, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σταθμού, ξεκινήσαμε με τον φίλο και μετέπειτα κουμπάρο μου, τον Νίκο Στεφανόπουλο, την αθλητική εκπομπή “Αχ στα Σπορ” (φωτο) και αργότερα με τον φίλο μου Δημήτρη Στεμπίλη, αναλάβαμε και την πρωινή ενημερωτική ζώνη.
Την επόμενη χρονιά, στήθηκε και τηλεοπτικό στούντιο, όπου κάθε Παρασκευή, ο Κώστας Δεληγιάννης κι εγώ, σε απευθείας σύνδεση με το ACHAIA CHANNEL και τον Γιώργο Καρβουνιάρη, πραγματοποιούσαμε μια ενημερωτική εκπομπή με θέματα της περιοχής.
Ο Κώστας Δεληγιάννης παράλληλα ίδρυσε και την εβδομαδιαία εφημερίδα της Αχαγιάς “Αχαϊκό Βήμα” (πρωτοφανές για την εποχή), στην οποία έκανα τη γελοιογραφία στην αρχική σελίδα.
Με τον Νίκο Στεφανόπουλο, “οργώσαμε” κυριολεκτικά την Ελλάδα (φωτό) κάνοντας απευθείας ραδιοφωνικές μεταδόσεις σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της Αχαϊκής μας.
Από την Κόνιτσα των Ιωαννίνων έως την Καλαμάτα, από την Κασσιόπη της Κέρκυρας έως το Άστρος της Κυνουρίας και από τη Λευκάδα ή την πόλη της Κέρκυρας έως το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα.
Άλλοτε με τη βέσπα του Μέλιου, άλλοτε με όποιο αυτοκίνητο βρούμε και άλλοτε με το λεωφορείο της Αχαϊκής. Κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν για τις εξωτερικές μεταδόσεις. Μια τηλεφωνική συσκευή – βαλιτσάκι, κατασκευή του Γιώργου Φρατζόλα, και ένα τηλεφωνικό καλώδιο 400 μέτρων τυλιγμένο σε ένα “καρούλι” ήταν ο μοναδικός τρόπος μετάδοσης. Η προϋπόθεση βέβαια ήταν να έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, τουλάχιστον δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, ώστε να βρούμε το πιο κοντινό σπίτι στο γήπεδο και αφου παρακαλούσαμε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να μας δανείσει την τηλεφωνική του γραμμή, στη συνέχεια απλώναμε το καλώδιο μέχρι το γήπεδο!
Μεταδόσεις όμως, είχαν γίνει και από ταράτσες ή μπαλκόνια σπιτιών που γειτνίαζαν με τα ποδοσφαιρικά γήπεδα!
Δεν υπήρξε άνθρωπος που να αρνήθηκε να μας παραχωρήσει την τηλεφωνική του γραμμή ή να μας φιλοξενήσει στο σπίτι του όπου κι αν πήγαμε στην Ελλάδα. Το μεγαλείο του Έλληνα!
Ατέλειωτες ιστορίες μιας άλλης ρομαντικής εποχής, μιας εποχής αθωότητας, με λιγοστά μέσα και με ωραίους ανθρώπους.
Πολλοί φίλοι Αχαγιώτες, και όχι μόνο, πραγματοποίησαν την εποχή εκείνη μουσικές και άλλες ραδιοφωνικές παραγωγές.
Ενδεικτικά αναφέρω: Αλέκος
Νικολακόπουλος, Αντρέας Μαχαίρας, Θανάσης Κοντούλης (αείμνηστος) και πολλοί άλλοι που αυτή τη στιγμή δεν έρχονται στη μνήμη και ζητώ συγγνώμη σε όσους έχω ξεχάσει.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Να πω χαρακτηριστικά ότι σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, εκτός από τις απευθείας μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών από τον Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο ΑΧfm έπαιζε μόνο κλασική μουσική ή ελαφρά κομμάτια Χατζηδάκη και άλλων δημιουργών, τηρώντας απόλυτο σεβασμό στη μυσταγωγία των ημερών.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, μέσα από κάποιες ελάχιστες φωτογραφίες, το δημοσιογραφικό μου μαγνητοφωνάκι (φωτό) μα κυρίως μέσα από τις υπέροχες αναμνήσεις μου, έχω να λέω ότι ο ΑΧfm υπήρξε η επανάσταση στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας και νιώθω υπερήφανος που ήμουν κι εγώ εκεί!
Τάκης Καμπέρος
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ