Ποιος …θα μας σώσει από τους «ειδικούς»;

Του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Ηταν πραγματικά κεραυνός εν αιθρία η ανάκληση της απόφασης ανοίγματος των καταστημάτων στην Αχαϊα, αλλά και σε δύο ακόμη νομούς της χώρας.

Ο εμπορικός κόσμος με το άκουσμα της είδησης επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία του. Νέες παραγγελίες , ώστε ο καταναλωτής να βρεθεί μπροστά σε καινούργια προϊόντα, καθαρισμοί χώρων, αλλαγή στις βιτρίνες , προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερες. Ενας εργασιακός οργασμός που τερματίστηκε άδοξα δύο 24ωρα πριν βρεθούν ξανά στην αφετηρία.

Τι συνέβη τελικά; Η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής άλλαξε άρδην και έπρεπε να σηκωθεί κόκκινη σημαία και να ακυρωθούν όλα;

Αν δούμε τα αριθμητικά δεδομένα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή θα διαπιστώσουμε πως ο Μάρτιος ήταν ο πλέον εφιαλτικότερος μήνας, καθώς καταγράφηκαν τα περισσότερα θετικά δείγματα , με πάνω από 3000 αχαιούς να νοσούν από την πανδημία.

Όταν οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για την, μερική έστω, επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δημοσιοποιήθηκε, η απορία όλων ήταν πως αίρεται μια απαγόρευση με τέτοια θηριώδη νούμερα κορονοϊού.

Η απάντηση των ειδικών, που νυχθημερόν αναλύουν τα δεδομένα της ασθένειας από τηλεοράσεως σε όλους εμάς τους αδαείς, ήταν πως η δραστηριότητα αυτή δε θα επηρεάσει και δεν θα επιβαρύνει την εικόνα της πανδημίας.

Ωστόσο, τα πάντα ανατράπηκαν σε μερικές ώρες και μετά από έκτακτη σύσκεψη ειδικών και υπουργών ο λευκός καπνός που βγήκε για το λιανεμπόριο, ξαναμαύρισε. Η Αχαϊα θα παραμείνει με τα καταστήματα κλειδαμπαρωμένα.  

Τελικά ποιος θα δώσει επίσημη και τεκμηριωμένη απάντηση στους εμπόρους, αλλά και στους πολίτες για το εάν το λιανεμπόριο επιβαρύνει η όχι την επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής;

Γιατί εάν δεν αποτελεί πρόβλημα, με ποιο αιτιολογικό παραμένει «κλειστή» η Αχαϊα;

Και στην περίπτωση που η επιβάρυνση όντως είναι μεγάλη πως ανοίγουν πόρτες τα εμπορικά στην υπόλοιπη χώρα;

 

Διαβάστε επίσης