Lockdown: Τι ανοίγει άμεσα και τι πάει για αργότερα – Οι σκέψεις για τα σχολεία

Στον στρωμένο με αγκάθια δρόμο της πανδημίας καλούνται να βαδίσουν σήμερα οι Επιστήμονες και να αποφανθούν ποιες από τις προτάσεις της κυβέρνησης για το lockdown μπορούν αν υιοθετηθούν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο κορονοϊός χτυπά νέο «μαύρο» ρεκόρ.

Οι «σκληροί» αριθμοί των 4.340 κρουσμάτων χθες και των 741 διασωληνωμένων, δημιουργούν χώρο για άρση περιοριστικών μέτρων; «Απαιτείται αλλαγή του μείγματος» απαντά πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων, μετά από τόσους μήνες lockdοwn, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν είναι αποτελεσματικό και τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί.

Το σκεπτικό του νέου πλαισίου είναι ότι οι πολίτες πρέπει να «απλωθούν» σε μεγάλους, εξωτερικούς χώρους και σε οργανωμένες δραστηριότητες που δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μετάδοση του ιού, αντί να συνωστίζονται σε πλατείες ή σε σπίτια, όπου ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος. «Δε μιλάμε για μη τήρηση μέτρων. Μιλάμε για καλύτερη και αποτελεσματικότερη τήρηση των μέτρων, μέσω της… αποσυμπίεσης» δηλώνει στο Newsit η ίδια πηγή.

Τι ανοίγει άμεσα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, δύο είναι τα μέτρα για τα οποία αναμένουν «πράσινο φως» από τους Επιστήμονες.

-Αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο 3 Απριλίου, αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο.

-Τη Δευτέρα 5 Απριλίου τοποθετείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με δειλά βήματα στην αρχή…

Για την πρώτη εβδομάδα τουλάχιστον, θεωρείται βέβαιο ότι η εισήγηση θα είναι: αγορές με τη μέθοδο του click away.

Το σενάριο φυσικής παρουσίας των καταναλωτών σε καταστήματα, με μήνυμα στο 13032 τρίωρης διάρκειας, φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν, λόγω της εκρηκτικής πορείας της πανδημίας, ενώ λίγες φαίνεται να είναι και οι πιθανότητες οι Επιστήμονες να εγκρίνουν και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) για την επόμενη Δευτέρα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Το άνοιγμα των σχολείων θα το καθορίσει το πότε θα έρθουν τα self test αλλά και η ποσότητα τους… Αν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει επαρκής αριθμός των ατομικών τεστ στα φαρμακεία όλης της χώρας, τότε οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα θρανία ακόμη και την Πέμπτη 8 Απριλίου.

Αν υπάρξει περιορισμένος αριθμός self test, τότε προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές του Λυκείου. Πάντως το ορόσημο για την επιστροφή στα θρανία τοποθετείται το αργότερο ως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές και καθηγητές και θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, πριν μπουν στην τάξη.

Σύμμαχος στη νέα στρατηγική απέναντι στην πανδημία θεωρείται το νέο εργαλείο των self test, ο εμβολιασμός που προχωρά (αναμένονται επιπλέον 1,5 εκατ. μέσα στον Απρίλιο) αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποδυναμώνουν τον ιό. Να περάσουμε τον κάβο του Απριλίου και τα πράγματα θα είναι καλύτερα δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στο νέο σχεδιασμό της λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι παρά την πίεση στα νοσοκομεία, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει σταθερά.

Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν και κάποιες φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η νέα στρατηγική να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στο Σύστημα Υγείας. Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης των Επιστημόνων, θα γίνουν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης