Η Σουηδία δεν θα φτάσει το ποσοστό εμβολιασμών που ήθελε ως τις 30 Ιουνίου

 

 

Ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων θα έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορέσει να πετύχει τον στόχο της να εμβολιάσει όλο τον ενήλικο πληθυσμό της ως τις 30 Ιουνίου.

Η Σουηδία, η οποία έχει απορρίψει το μέτρο του lockdown στη διάρκεια της πανδημίας, σπεύδει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Την Πέμπτη κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από το τέλος του περασμένου χρόνου παρότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

«Θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να εμβολιαστούν πλήρως όλοι, αλλά ίσως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, στις 30 Ιουνίου», δήλωσε στη Σουηδική Τηλεόραση ο συντονιστής Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

«Ίσως να χρειαστούν δύο εβδομάδες του Ιουλίου μέχρι να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Σουηδία, με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια κατοίκους, έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με μια δόση και 450.000 με δύο δόσεις. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερους από 13.000 θανάτους από COVID-19.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό στη χώρα είναι πολλές φορές υψηλότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς γείτονές της, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το μέτρο του lockdown.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ