Αλαλούμ: Επιστρατεύτηκαν ανεμβολίαστοι αλλά και γιατροί που ήταν ήδη εθελοντές

 

Για την κούραση των πολιτών λόγω των μέτρων αλλά και την πορεία του κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη (24/3) ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μαρτυρίες γιατροί κλήθηκαν να επιστρατευτούν χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενώ παράλληλα έγγραφο επιστράτευσης στάλθηκε και σε επιστήμονες που παρείχαν ήδη τις υπηρεσίες τους εθελοντικά στη «μάχη» κατά της πανδημίας.

«Είναι θέμα κοινής λογικής να καταλάβουμε ότι σε μια κατάσταση που δεν έχουμε που να βάλουμε τον κόσμο στα νοσοκομεία δεν πρέπει να κάνουμε μαζικές συγκεντρώσεις, για οποιονδήποτε λόγο», είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στα καλέσματα που υπάρχουν στα social media για συγκεντρώσεις την 25η Μαρτίου.

«Να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά»

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό “κόφτη”, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δεν θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα», πρότεινε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να μειωθεί αυτή τη στιγμή η μετάδοση του ιού» επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega.

«Αν υπάρχει το ραντεβού και “κόφτης” τριών ωρών, δε θα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Το προτείνω όχι ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς, αλλά σαν μέθοδο μείωσης των μεταδόσεων που γίνονται μέσα στα σπίτια. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω», συνέχισε αναφερόμενος στο ίδιο θέμα.

«Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος, αλλά θα δούμε αν θα κρατήσει άλλες 4-5 μέρες. Θα υπάρξει σιγά σιγά αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα φανεί αργότερα στις νοσηλείες και στις μονάδες. Αλλά τα εμβόλια προχωρούν, η ανοσία του πληθυσμού μεγαλώνει, νομίζει ότι σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι στην Αγγλία όταν έγινε στον πληθυσμό η πρώτη δόση, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 95%.

Την επιστράτευσαν και την έστειλαν σε ΜΕΘ χωρίς να έχει κάνει εμβόλιο

Στο MEGA μίλησε και η Κατερίνα Αναπλιώτη, πνευμονολόγος η οποία κλήθηκε για επιστράτευση στον Ερυθρό Σταυρό. Όπως αποκάλυψε έχει επιταχθεί και παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να έχει εμβολιαστεί.

«Είναι η πρώτη μέρα που παρουσιάζομαι στον Ερυθρό. Έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι είμαι ακόμα ανεμβολίαστη. Μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί περιμένουν πολλοί συνάδελφοί μου να εμβολιαστούν, και αυτή τη στιγμή έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου ανεμβολίαστη. Έχω μια αίτηση που θέλω να καταθέσω στη διοίκηση του νοσοκομείου για αναβολή της επίταξής μου. Θα αιτηθώ να εμβολιαστώ άμεσα και να μπορώ να βοηθήσω τους συναδέλφους μου και το εθνικό σύστημα υγείας», είπε η κ. Αναπλιώτη.

«Πέραν του εθνικού συστήματος υγείας ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στα ιατρεία του. Οι ασθενείς μας μάς έχουν ανάγκη. Είναι τουλάχιστον 200 ασθενείς τον μήνα. Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ξεριζωμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία», συνέχισε.

«Δώδεκα χρόνια τώρα ιδιωτεύω. Ένας γιατρός που είναι στο ιατρείο του έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η κ. Αναπλιώτη.

«Οι συνάδελφοί μας οι ιδιώτες έχουν βάλει πλάτη σε όλη την πανδημία, βλέποντας ασθενείς και με κορωνοϊό. Δεν είναι αμέτοχοι οι πνευμονολόγοι σε όλη αυτή τη διαδικασία. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πόσοι από τους συναδέλφους που έχουν επιταχθεί είναι εμβολιασμένοι, και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να πάρουν μια μικρή αναβολή», πρότεινε πάνω στο θέμα ο κ. Βασιλακόπουλος.

Επιστράτευσαν γιατρό που εργαζόταν ήδη εθελοντικά

Επίσης στο MEGA μίλησε και η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου εχθές μέχρι τις 20.00 το βράδυ είχαν γίνει 25 εισαγωγές Covid.

«Είχε έρθει συνάδελφος εθελοντικά, είχε υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο, και εχθές του ήρθε χαρτί επιστράτευσης για άλλο νοσοκομείο. Υπάρχουν και τέτοια ευτράπελα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι συνάδελφοι που έρχονται, που είναι όλοι χρήσιμοι και όλους τους θέλουμε, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των διασωληνωμένων στους θαλάμους, και το ότι δεν έχουμε κρεβάτια. Για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας με όλες τις δομές του, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος είναι γύρω στους 5-6», περιέγραψε η κ. Αγρογιάννη.

«Στις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σταλεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με κορονοϊό, με άλλες ασθένειες. Οι ΜΕΘ δεν είναι ατελείωτες στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δεν μιλάμε για 5-10 κρεβάτια. Ζητάμε να ενταχθεί πλήρως ο ιδιωτικός τομέας και οι δομές τους στη μάχη. Στο Σωτηρία που προκηρύχθηκαν θέσεις για 20 πνευμονολόγος, έστειλαν τα χαρτιά τους 80 συνάδελφοι. Πρέπει να προσληφθούν αύριο», σημείωσε η κ. Αγρογιάννη με τον κ. Βασιλακόπουλο να τονίζει ότι αυτοί οι γιατροί είναι επικουρικοί γιατροί, που ήδη δουλεύουν αλλού και θέλουν να γίνουν μόνιμοι.

https://www.newsbeast.gr/

Διαβάστε επίσης