Ώρα Πατρών: 200 χρόνια 1821-2021

Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Ηλία Γρηγόρη στο δημοτικό συμβούλιο

 

«Είναι δύσκολο το εγχείρημα εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με δεδομένη την πανδημία που επικρατεί. Παράλληλα όμως, θα μπορούσε όλο αυτό το διάστημα να συγκροτηθεί μια επιστημονική επιτροπή για το θέμα, όπως η Ώρα Πατρών είχε προτείνει προ οκταμήνου, αφού ξεπερνά πολιτικές και παρατάξεις.

Τρία βασικά στοιχεία για την ελληνική επανάσταση:

Πρώτον η Ελληνική Επανάσταση είναι εθνική ενώ παράλληλα έχει κοινωνικά στοιχεία ως συνέπεια ήταν να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος.

Δεύτερο σημείο είναι το θέμα της Ανεξαρτησίας και τρίτο ήταν ο αγώνας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Υπάρχει λόγος να συνεχίζουμε να συζητάμε σήμερα τις έννοιες της Επανάστασης και της Ανεξαρτησίας ή ανήκουν στον κόσμο του παρελθόντος και στην εργαλειοθήκη των ιστορικών που το μελετούν;

Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε, ας σκεφτούμε ότι οι έννοιες δεν είναι αφηρημένες, θεωρητικές κατασκευές, αλλά αποτυπώνουν αιτήματα, ενεργοποιούν συναισθήματα, κινητοποιούν κοινωνικές ομάδες, εμπνέουν άτομα, εκφράζουν συλλογικές προσδοκίες. Ως κοινωνία χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα που να περιλαμβάνει την εμπειρία τού παρελθόντος,  να διανοίγει προοπτικές για το μέλλον και άρα από αυτή τη σκοπιά, θα πρέπει να επανανοηματοδοτεί τόσο την Επανάσταση όσο και την Ανεξαρτησία. Η Ελληνική Επανάσταση διέρρηξε σκλαβιά και φοβέρα κηρύσσοντας «Ελευθερία ή Θάνατος», φλογίζοντας την προοδευτική ανθρωπότητα, αγγίζοντας ακόμη και τους εξεγερμένους σκλάβους της Αϊτής, καταλύοντας το μεγάλο διεθνές κίνημα του φιλελληνισμού. Όλα με το γιαταγάνι, το καριοφίλι και το προσκυνητάρι. Με την «Χάρτα» του Ρήγα και τις ιδέες των Φιλικών. Με καραβοκύρηδες να συντρέχουν. Με χρήμα εμπόρων και διπλωματία Φαναριωτών.

Η νικηφόρος ναυμαχία του Ναυαρίνου επέβαλε την Ανεξαρτησία ενός εδάφους συρρικνωμένου σε σχέση με τα επαναστατικά αιτούμενα. Γιατί απέτρεψε την επιστροφή στη σκλαβιά, αλλά με ανεξαρτησία λειψή από την αρχή. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής και νικητές της ναυμαχίας, έκριναν ότι η χώρα χρειαζόταν κηδεμόνα. Γιατί φουστανέλες, φέσια και μελαχρινοί, νεοέλληνες δεν φαίνονταν να ανταποκρίνονται στην εικόνα ξανθών και ευκλεών προγόνων, όπως αυτή κυριαρχούσε στη Δύση. Έτσι οικοδομήθηκε κράτος εν πολλοίς ξένο προς τις εγχώριες προσδοκίες. Υπεροπτικό κράτος θεσμικών φιλελλήνων. Με τα νέα πολιτικά κόμματα να στοιχίζονται ονομαστικά με τις μεγάλες δυνάμεις άρα και με τις έριδές τους. Για να ξεκινήσουν οι περιπέτειες της νεοελληνικής συνθήκης.

Καποδίστριας, Όθωνας, Βαυαροί, συνταγματική μοναρχία, ελλείπουσα εθνική ολοκλήρωση, Ελληνο-τουρκικός πόλεμος, βαλκανικοί πόλεμοι, παγκόσμιος πόλεμος, εναλλαγές βασιλευόμενης και αβασίλευτης δημοκρατίας, πραξικοπήματα και δικτατορίες και βεβαίως η Μικρασιατική Καταστροφή που τέμνει τα διακόσια χρόνια περίπου στη μέση. Προσφυγιά και Διχασμός. Εκβιομηχάνιση με χέρια προσφύγων. Η τρομερή δεκαετία 1940-1950. Φασισμός και ναζισμός. Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή. Αντίσταση -ίσως η σημαντικότερη στην Ευρώπη-, απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, "Σιδηρούν Παραπέτασμα" Εμφύλιος, ανάπηρη δημοκρατία, οι φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου, δικτατορία, αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ΕΟΚ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώ, Ολυμπιακοί αγώνες, μνημόνια, έξοδος. Αυτοί είναι οι σταθμοί των διακοσίων χρονών η δημοτική αρχή Θα έπρεπε να έχει συντονίσει μία συζήτηση μήνες πριν και όχι μία βδομάδα πριν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Μου δείχνει πρόχειρο πασπάλισμα της ιστορικής μνήμης. Έχουν προταθεί από όλους πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που θα πρέπει η δημοτική αρχή να τις συγκεράσει.  Φυσικά  πρέπει οι προτομές των αγωνιστών, τα αγάλματα και οι χώροι γύρω από αυτούς να καθαριστούν και φωταγωγηθούν άμεσα. Να επιδιώξουμε μία κοινή εκδήλωση με το Αίγιο και τα Καλάβρυτα όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα και έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην Επανάσταση καθώς επίσης και με τη γειτονική μας Ναύπακτο. Η Ώρα Πατρών θα συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για την επανάσταση».  

Διαβάστε επίσης