«Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021» - Διημερίδα στις 2 & 3 Απριλίου

Από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας

«Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021» είναι ο τίτλος της διηµερίδας που την Παρασκευή 2  και το Σάββατο 3 Απριλίου (7:00 µ.µ. - 9:00 µ.µ.), θα παρουσιαστεί διαδικτυακά, µε αφορµή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  

Η συλλογική δράση και έκφραση που διέπει την πολιτιστική δραστηριότητα αποτελεί την κύρια θεµατική της εκδήλωσης. Ιστορικοί, καλλιτέχνες και ενεργά µέλη πολιτιστικών συλλόγων θα διερευνήσουν τις µορφές και την αξία της συλλογικής προσπάθειας για την Κοινωνία και τον Πολιτισµό, µέσα από περιπτώσεις συλλογικότητας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,  µετέπειτα του νέου Ελληνικού κράτους και τέλος σύγχρονες. 

Η εναρκτήρια οµιλία του κου Σωφρόνη Παραδεισόπουλου θα µας παρουσιάσει τη σηµασία και την ιστορία ενός µουσείου στη διατήρηση της συλλογικής µνήµης της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού. Στη συνέχεια ο Δρ. Δηµήτρης Σταθακόπουλος θα µας µιλήσει για τα χαρακτηριστικά της µουσικής και της οργανοποιίας των αγωνιστών του 21’. Η δεύτερη ηµέρα της εκδήλωσης θα αφιερωθεί σε τοπικές πολιτιστικές συλλογικότητες. Ο κος Κωνσταντίνος Κλάγκος θα δώσει το ιστορικό πλαίσιο της συλλογικής δράσης στην Αιγιάλεια από τον 19ο αιώνα έως σήµερα. Έπειτα, θα έχουµε την ευκαιρία να γνωρίσουµε έναν από τους πιο ιστορικούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας. Η Φιλαρµονική Αιγίου «Ευτέρπη», ιδρύθηκε µόλις το 1892 και έχει διεθνή δράση. Την ιστορία της «Ευτέρπης» θα µας αφηγηθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, µαέστρος Λεωνίδας Χαραλαµπόπουλος.  

Κλείνοντας τη διηµερίδα τον λόγο έχει η νέα γενιά. Ο Θεοφάνης Δηµητρακόπουλος από τον Χορευτικό Όµιλο Αβύθου «Αχαιοί», η Σοφία Ξυνού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διγελιωτίκων «Ο Άγιος Ανδρέας» και ο Γεώργιος Μπακογιάννης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελιανίτικων «Ο Ήλιος» αλλάζουν το ύφος της εκδήλωσης και συνοµιλούν για την προσωπική τους εµπειρία ως ενεργά µέλη πολιτιστικών συλλόγων.  

Συντονιστής των οµιλιών θα είναι ο Δηµήτριος Μασαούτης, εκπρόσωπος του Χορευτικού Οµίλου Αβύθου «Αχαιοί». Μετά το τέλος των οµιλιών θα γίνει µία ανοιχτή συζήτηση, µε όλους τους συµµετέχοντες, καθώς και µε το κοινό. Για τις οµιλίες της εκδήλωσης θα υπάρξει ταυτόχρονη διερµηνεία στη νοηµατική. 

Η διηµερίδα θα µεταδοθεί διαδικτυακά µέσω της πλατφόρµας zoom, στην οποία η συµµετοχή του κοινού λόγω περιορισµένων θέσεων γίνεται µε εγγραφή σε αυτό τον σύνδεσµο. Θα υπάρξει ταυτόχρονη αναµετάδωση µέσα από τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook.  

Διοργανωτής της διηµερίδας είναι η Οµοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας (Ο.Σ.Α.), η οποία συνεργάζεται µε την εταιρεία πeripatos στον συντονισµό και την χορηγική υποστήριξη της εκδήλωσης. Ο µέγας χορηγός της συλλογικής αυτής προσπάθειας για την Αιγιάλεια και τον Πολιτισµό είναι τα Ζαχαροπλαστεία Δηµητρίου, που µε µεγάλο ενθουσιασµό υποστηρίζουν την εκδήλωση.  

Υποστηρικτές της διηµερίδας είναι επίσης οι εταιρείες: Νεοφώς Δηµήτριος Α β ρ αµόπ ο υ λ ο ς , Ε λα ι ο τ ρ ι β ε ί ο-Τυπ οπ ο ί η σ η Ε λα ι ο λά δ ο υ Κ αµα ρώ ν Λ ι α ν ό ς ,  Παπαγιαννακόπουλος δοµικά Ροδοδάφνη, Eco electric Σπύρος Χριστόπουλος, Ταβέρνα Ροδοδάφνη Πανανουδάκης Στέλιος, Παπαδόπουλος Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Χαράλαµπος Παπαδόπουλος, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλύκης και Πρατήριο υγρών καυσίµων Ροδοδάφνη Βασίλης Σίδερης.  

 

Διαβάστε επίσης