Δήμος Πατρέων: Απάντηση στον Δημοτικό Σύμβουλο Ν. Μοίραλη για τη Δημοτική Μπάντα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής:

O Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη «Πρωτεύουσα Ξανά» κ. Νίκος Μοίραλης με άρθρο του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρεί να καταστήσει υπόλογη τη Δημοτική Αρχή για την κατάσταση που έχουν βρεθεί οι μουσικοί της πόλης. Πρόκειται για απόκρυψη της πραγματικότητας και απύθμενο θράσος εκ μέρους του.

Οι μουσικοί που εργάζονταν μέχρι το 2011 στη Δημοτική Μπάντα, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις (μαζί και αυτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) δεν νομιμοποίησαν τις συμβάσεις τους, παρά του ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το ίδιο και οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές.

Σε σχετικό αίτημά μας στις 13/5/2020 στο Υπουργείο Πολιτισμού, για χρηματοδότηση  και μονιμοποίηση των εν λόγω μουσικών, αφού μας έκαναν σαφές ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μας ευχήθηκαν καλή επιτυχή συνέχεια στο έργο μας!! Ανάλογο αίτημα για χρηματοδότηση έχει γίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αναμένουμε…

Είναι γεγονός ότι κατά το παρελθόν η Μπάντα του Δήμου Πατρέων, μεγαλούργησε υπό τη διεύθυνση εξεχόντων αρχιμουσικών, ενώ ακόμα και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί άνω των 120 δημοσίων εμφανίσεων σε ετήσια βάση, χάρη στον ζήλο και την αυταπάρνηση των μόλις επτά μονίμων μουσικών – μελών της, αλλά και της πληθώρας των ερασιτεχνών – μαθητών που την πλαισιώνουν, ανάλογα με το ύφος και το σχήμα που απαιτεί κάθε εκδήλωση. Η υποστελέχωσή της οφείλεται στην απαγόρευση μονίμων προσλήψεων προσωπικού, που έχουν επιβάλλει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ).

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, από το 2014 που ανέλαβε, στήριξε και στηρίζει τις διεκδικήσεις των μουσικών της Δημοτικής Μπάντας, για σταθερή και μόνιμη εργασία, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές. 

Όχι μόνο απευθύνθηκε στις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες κώφευαν, αλλά προσπάθησε και προσπαθεί στο πλαίσιο των ασφυκτικών περιθωρίων (νομικών, οικονομικών και άλλων), για την εξεύρεση λύσης, έστω και προσωρινής, για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων μουσικών. Αν είχε μπει στον κόπο ο Δημοτικός Σύμβουλος και η παράταξή του, θα γνώριζαν ότι από την ψήφιση και έγκριση του προϋπολογισμού του 2021, όπου υπάρχει σχετική εγκεκριμένη πίστωση, δρομολογούνται οι προβλεπόμενες ενέργειες και εξελίσσεται η διαδικασία για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της Μπάντας, έναντι προκαθορισμένης κατ’ αποκοπή αποζημίωσης με έκδοση αποδεικτικού δαπάνης - τίτλου κτήσης. Δαπάνη η οποία βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Οι εξελίξεις με την πανδημία και την ακύρωση των ανοικτών εκδηλώσεων, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την υλοποίησή της (πληρωμή ανά παράσταση) για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown.

Επομένως υπόλογη για την κατάσταση των μουσικών δεν είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά όσοι, λόγω της πολιτικής τους, στάθηκαν και στέκονται αρνητικά απέναντι στους καλλιτέχνες και μουσικούς και σήμερα παριστάνουν τους φίλους τους κρύβοντας τις ευθύνες τους.

 

Διαβάστε επίσης