«Μ. Βutterfly»: Η θρυλική παράσταση του 1990 με τους Αλ. Αλεξανδράκη και Κ. Αρζόγλου

 

Οι επιχειρήσεις Λεμπέση, σε συνεργασία με το Θεατροκίνημα, ανοίγουν για μία ακόμα φορά  το ιστορικό τους αρχείο και παρουσιάζουν σε on demand προβολές στις 25,26,27 και 28 Μαρτίου, το εξαιρετικό  έργο «Μ. Butterfly», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το 1990 στο θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τους Αλέκο Αλεξανδράκη στον ρόλο του Ρενέ Γκαλλιμάρ  και Κώστα Αρζόγλου στον ρόλο της Σονγκ Λι Λινγκ.
Η παράσταση σημείωσε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς. Η  λήψη της παράστασης πραγματοποιήθηκε από τον έμπειρο  Κυριάκο Καλαματιανό, με τρικάμερο. Ο ίδιος είδε την παράσταση πέντε φορές και μετά προχώρησε στη λήψη της.

Το έργο απέσπασε το βραβείο Τony στην κατηγορία «Καλύτερο θεατρικό έργο» και ήταν υποψήφιο για  βραβείο Pulitzer.

Στην υπόθεση της παράστασης, ο Γάλλος διπλωμάτης Ρενέ Γκαλλιμάρ, από το κελί του,  αναπολεί την εποχή που έζησε στη Κίνα, τότε που η Σονγκ Λι-Λινγκ τον άγγιξε όσο καμία άλλη, με έναν τρόπο συναρπαστικό. Ο Γκαλλιμάρ ξαναζεί τη σχέση τους που κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια  και που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν και οι δύο στις γαλλικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Ο Γκαλλιμάρ θεωρεί ότι έχει βρει την τέλεια γυναίκα, εύθραυστη, όμορφη, σαγηνευτική, μυστηριώδη, γοητευτική, ντροπαλή, απόλυτα υποταγμένη. Όπως η Μadama Butterfly  στην ομώνυμη όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι.  Χάρη σε αυτήν, η ζωή του αλλάζει.

Η αληθινή ιστορία ενός Γάλλου διπλωμάτη στο Πεκίνο,  ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έδινε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα, διατηρώντας ερωτική σχέση με την Σι Πέι Που, ντίβα της Κινέζικης Όπερας για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Η ιστορία τους θα δονήσει την κοινή γνώμη και το τέλος της θα δοθεί στα γαλλικά δικαστήρια.
Στη δίκη δύο γεγονότα είδαν το φως της δημοσιότητας: μια τεράστια υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας κάτω από τη «βιτρίνα» της ερωτικής ιστορίας και το συγκλονιστικό γεγονός πως η γυναίκα ήταν άντρας, γεγονός που ο διπλωμάτης αρνήθηκε  κατηγορηματικά ότι γνώριζε ποτέ.
Εντελώς τυχαία ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, λιμπρετιστής, σεναριογράφος και καθηγητής θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη Ντέιβιντ Χένρυ Χουάνγκ,  διάβασε την συγκεκριμένη  ιστορία στους Τimes  της Νέας Υόρκης.
Το περιστατικό αυτό πυροδότησε τη φαντασία και τη γραφομηχανή του. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί  μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες, μια παράσταση σοκ, η Madame Butterfly, που εξελίσσεται παράλληλα με τη μουσική και το μύθο της Madama Butterfly  του Πουτσίνι.Συντελεστές
Μετάφραση: Έλενα Ακρίτα, σκηνοθεσία: Ανδρέας Βουτσινάς, σκηνικά: Νίκος Πετρόπουλος, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, φωτισμοί: Αριστείδης Καρύδης Φουκς, μουσική επιμέλεια: Τόλης Σταματίκος, μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος, βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Μανωλικάκης, βοηθός ενδυματολόγος: Παναγιώτης Δημουλέας, χορογραφίες: Έρση Πήττα, φωτογραφίες : Studio Kλεισθένης, τηλεσκηνοθεσία: Κυριάκος Καλαματιανός, τρέιλερ παράστασης: Μιχαήλ Μαυρομούστακος. Παραγωγή: Γιώργος και Νινέττα Λεμπέση, επικοινωνία και προβολή: Νταίζη Λεμπέση.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Λέφας, Μαρία Τζομπανάκη, Ελευθερία Σπανού, Σάσα Κρίτση, Γιάννης Ηλιόπουλος, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Ξενοφών Δημητρόπουλος, Νίκος Δούλος.

naftemporiki.gr