Η Δημοκρατία ως τελευταίο θύμα της πανδημίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΟΥΧΑ

 

Φτάνοντας στον ένα χρόνο από την έναρξη του lockdown, βλέπουμε την κατάσταση να έχει φτάσει πια στο απροχώρητο σε υγειονομικό - αλλά και όχι μόνο – επίπεδο. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη στρατηγική του αυξανόμενου αυταρχισμού και της καταστολής σε δημοκρατικά δικαιώματα για να καλύψει τη συνολική της ανεπάρκεια να στελεχώσει το ΕΣΥ και να θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Η αστυνομική βία βρίσκεται στο απόγειο χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποκορύφωμα τη Νέα Σμύρνη, όπου ξυλοκοπήθηκε συμπολίτης μας κατά τη διάρκεια Κυριακάτικης βόλτας. Η ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι άλλη μια ένδειξη για τις προτεραιότητες της ΝΔ, της οποίας το έργο δείχνει η εισβολή σε χώρους Πανεπιστημίων με πιο πρόσφατη την εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ όπου η αστυνομία εισέβαλε 2 φορές και κακοποίησε φοιτητές και φοιτήτριες. 

 

Δημόσιες συναθροίσεις και κινητοποιήσεις απαγορεύονται με μια απλή απόφαση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και συγκεντρώσεις διαλύονται επειδή το επιθυμεί η αστυνομία παρόλο που οι διαδηλωτές τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Η πανδημία χρησιμοποιείται ως αφορμή για να νομοθετηθούν αντιδραστικές ρυθμίσεις και να περιοριστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της έντασης της αντιλαϊκής πολικής. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενη τοποθέτησή μας στην επιβεβλημένη ανάγκη αλλαγής επιδημιολογικού μοντέλου. Η μόνη στρατηγική της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι το lockdown και  βασικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας ο αστυνομικός (περιορισμοί κυκλοφορίας, πρόστιμα). Αφού η στρατηγική είναι αναποτελεσματική σε υγειονομικό επίπεδο, το μήνυμα είναι σαφές: “η Κυβέρνηση θα αυθαιρετεί εις βάρος της δημοκρατίας”.

 

Σε παιδεία και υγεία οι προσλήψεις είναι μηδαμινές την ίδια ώρα που ασκείται σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχος των ΜΜΕ τα οποία μεταφέρουν αυτούσια την κυβερνητική ατζέντα, επιβάλλοντας ομερτά σε ειδήσεις αρνητικές για την πολιτική εξουσία, και έχουμε σοβαρές απόπειρες φίμωσης στα social media σε αντικυβερνητικά σχόλια. Με πρόσχημα την πανδημία καταστρατηγεί κάθε συνταγματικό ατομικό ή συλλογικό δικαίωμα και ανακαλεί από τα πιο σκοτεινά χρονοντούλαπα της ιστορίας πρακτικές που μόνο σε δημοκρατία δεν παραπέμπουν.

 

Στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι παρακολουθούν και τρομοκρατούν νεολαίους που κάνουν τη βόλτα τους. Υπάρχουν περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας που καταγγέλλουν τη βίαια προσαγωγή κόσμου παρά την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και SMS μετακίνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το περιστατικό που συνέβη στην περιοχή της Τριών Ναυάρχων όπου μια νεαρή προσήχθη βίαια από άνδρες με πολιτικά σε αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες μπροστά στα μάτια των οικείων της και της γειτονιάς για να μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερη αλλά η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί δεκάδες το τελευταίο διάστημα. Νομίζουμε ότι η αστυνομία αφενός θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τα περιστατικά και αφετέρου άμεσα να σταματήσει να καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα του κόσμου.

 

Δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως η αστυνομική βία, η κρατική καταστολή δεν είναι ανεκτές στο λαό  μας. Στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη φτωχοποίηση και το διχασμό που καλλιεργούν, απαντάμε με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες για γειτονιές και πλατείες ελεύθερες, χωρίς αστυνομία, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό και τη νεολαία. Ο λαός μας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής στην αστυνομική βία σε όλες τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, στις 13 Μαρτίου σε όλες τις πόλεις της χώρας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τέτοιον τρόπο ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης μαζί με τους μαζικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, μαζί όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Πάτρας σε ένα μαζικό ενωτικό συλλαλητήριο.