Η Σία Αναγνωστοπούλου για την πρόσβαση στην Ακρόπολη

 

Ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου:

Με πρόσχημα την πανδημία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί τον πλήρη αποκλεισμό πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου εδώ και μήνες πραγματοποιούνται εκτεταμένες τεχνικές εργασίες και οικοδομικές παρεμβάσεις.


Το αίτημα της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, με ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων, προσέκρουσε στην εύκολη δικαιολογία των συνθηκών της πανδημίας και απορρίφθηκε. Μάλιστα, , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Διδασκάλου δεν μπήκε καν στον κόπο να μας εξηγήσει για αυτήν την απόφαση, παρά τις προσπάθειές μας για τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.  
 

Ανάλογα συνεχή αιτήματα και επιστολές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για πραγματοποίηση αυτοψίας των εργασιών στην Ακρόπολη, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο απορρίπτονται με την ίδια ευκολία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, παρά την αρχική έγκριση του αιτήματος από την Εφορεία της Πόλης των Αθηνών. Φυσικά, απαγορεύτηκε και κάθε είδους διάλογος με την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου παραμένει σταθερά η ίδια: απαξίωση, υποβάθμιση και αδιαφορία για τον πολιτισμό που ανήκει σε όλους. Βέβαια, όταν πρόκειται για ιδιώτες χορηγούς οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να ανοίγουν διάπλατα και εν μέσω χιονιά και πανδημίας. Μάλλον η Ακρόπολη θεωρείται ιδιοκτησία ολίγων και εκλεκτών.