Για ένα καλύτερο και θωρακισμένο ΕΣΥ

της Αγγελικής Τσονάκα - Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

 

Οι αδιανόητες παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα το τίμημα της πανδημίας να γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο για την ελληνική κοινωνία.

Τα αλλεπάλληλα (αποτυχημένα) lockdown, με τα περιοριστικά μέτρα που καταστρατηγούν συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες, σε συνδυασμό με τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού είναι η αναμενόμενη, χείριστη, κατάληξη ανεύθυνων και επιεικώς ερασιτεχνικών χειρισμών. Δυστυχώς, οι «άριστοι», δεν αποδείχθηκαν απλώς ανεπαρκείς, αποδείχθηκαν και συνεχίζουν να αποδεικνύονται επικίνδυνοι.

Έπρεπε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης για να πράξουν το αυτονόητο: να επιστρατεύσουν και τον ιδιωτικό τομέα, να τον ρίξουν κι αυτόν στη μάχη κατά της πανδημίας. Όμως, ακόμη κι αυτό, το επιβεβλημένο, το έκαναν με «βαριά καρδιά», και όχι με τη μορφή επίταξης, όπως απαιτεί η κρίσιμη περίσταση που διανύουμε. Έγινε με τις «ευγενικές» προσφορές ιδιωτικών θεραπευτηρίων και με την έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν άρον άρον στις τάξεις του ΕΣΥ. Ενός ΕΣΥ που, όντας αποδυναμωμένο, καλείται με ελάχιστα μέσα και με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του αποδεκατισμένου προσωπικού του, να τα βγάλει πέρα σε μια άνιση μάχη.

Επομένως, ένα από τα χρήσιμα μαθήματα που μάς δίνει η πανδημία, είναι ότι η ουσιαστική και σε βάθος χρόνου ενίσχυση του ΕΣΥ είναι μονόδρομος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, κατέθεσε πρόσφατα ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας Υγείας σε συνδυασμό με την πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, έτσι ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η αύξηση των οικονομικών πόρων που προορίζονται για το ΕΣΥ, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, από το Συμβόλαιο προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ.  από τον Εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Για την υλοποίηση της, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

*Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς να αντικατασταθούν!)

*Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

*Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

*Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ.

*Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

*Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, προκειμένου ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.

*Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

*Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Επιπλέον, ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, υποστηρίζουμε τον τριπλασιασμό των δομών της και την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

Κι αυτό διότι αδήριτη ανάγκη είναι η λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ούτως ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης