Γεννηματά: «Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας ο Μητσοτάκης»

17/03/2021 | 22:16

Πέντε προτάσεις άμεσης εφαρμογής από τη Φώφη Γεννηματά για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση. Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε στην κυβέρνηση «παταγώδη αποτυχία».

Ανοίγοντας η κ. Γεννηματά τη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής για τη κατάσταση του ΕΣΥ στην Αττική, με τη συμμετοχή γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία της Αθήνας, επικέντρωσε την αυστηρή κριτική της στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ένταση του προβλήματος και να μιλά μάλιστα για επιτυχία επικαλούμενος αυθαίρετες συγκρίσεις με άλλες χώρες».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε πως η πραγματικότητα τον διαψεύδει, καθώς η επιβολή του μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία:

«Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα. Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή έγκαιρα, επέμειναν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα, που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα. Που μάλιστα, όσο αποτύγχαναν, τόσο πιο αυστηρά τα έκαναν», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία προετοιμασία για να στηριχθεί το ΕΣΥ, ούτε η κυβέρνηση αξιοποίησε την «μαύρη εμπειρία» της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε δηκτικά, ενώ μίλησε για «προφητείες» κυβερνητικών στελεχών για το πότε θα ανοίξει η αγορά και η κοινωνική δραστηριότητα, γεγονός που έχει κουράσει κι απογοητεύσει τους πολίτες, με αποτέλεσμα η κρίση εμπιστοσύνης να διευρύνεται και να προκαλείται μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τεχνητή όξυνση.

Γεννηματά: 5 προτάσεις 

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενιαίο σχεδιασμό με συντονιστικό κέντρο και δράση σε 3 επίπεδα για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος που αφορούν στην ένταξη όλων των δομών (ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδίως τα μεγάλα, στρατιωτικά νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όλου του επιστημονικού προσωπικού, του δημοσίου και ιδιωτών με ειδικότητες συναφείς με πανδημία), καθώς και τη διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού:

Φιάλες οξυγόνου, highflow συσκευές, τεστ κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής:

1. Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ειδικά των μεγάλων, που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο, με υποχρεωτική ένταξη του προσωπικού τους, ένταξη και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σχεδιασμό.

2. Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κ.λ.π.) στα δημόσια νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ουρολόγοι ή οφθαλμίατροι)», επεσήμανε.

3. Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και τους συνοδούς τους, ώστε να μη μολύνονται εκεί.

4. Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών – και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

5. Δημιουργία ειδικού συντονιστικού κέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.

Τέλος, η κ. Γεννηματά, επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πατρινό Καρναβάλι 2026 – Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση: Ένα ατέλειωτο πεδίο χαράς, εξωστρέφειας και γιορτής! ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο