Τζέιμς Λιβάιν: Πέθανε ο διάσημος μαέστρος που απολύθηκε από την Μετροπόλιταν Όπερα για σεξουαλικά σκάνδαλα

 

 

Ένας από τους πλέον διάσημους και καταξιωμένους μαέστρους στον κόσμο, η καριέρα του οποίου αμαυρώθηκε στο φινάλε της από σωρεία καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρούς, ο Τζέιμς Λιβάιν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Παρότι άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Μαρτίου, στην Καλιφόρνια όπου ζούσε, ο θάνατός του ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα.

Το όνομα του Τζέιμς Λιβάιν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης
, τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ, καθώς βρισκόταν στο τιμόνι της επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίας επηρεάζοντας σε βάθος τον χαρακτήρα και το διεθνές καλλιτεχνικό της στίγμα.

Παράλληλα όμως συνεργάστηκε, κατά την διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του και με άλλες σπουδαίες ορχήστρες μεταξύ των οποίων και η Συμφωνική της Βοστώνης την οποία διήθυνε από το 2004 και για επτά συνεχή χρόνια, η Φιλαρμονική του Μονάχου της οποίας διετέλεσε μουσικός διευθυντής κατά την περίοδο 1999 – 2004, η Φλιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης και η Συμφωνική του Σικάγο. Υπολογίζεται πως στο σύνολο της σταδιοδρομίας του έχει διευθύνει περισσότερες από 2.500 παραστάσεις σχεδόν 85 διαφορετικών έργων του λυρικού θεάτρου

Οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις 

Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός υπήρξε ένα από πιο τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στην ποσυζητημένη υπόθεση του αμερικανικού κινήματος #MeToo. Η προσωπική και καλλιτεχνική αποκαθήλωσή του ξεκίνησε το 2017 με μια σοκαριστική καταγγελία ενός άνδρα πως τον κακοποιούσε σεξουαλικά την δεκαετία του '80, κι ενώ ήταν μόλις 14 ετών. Μετά από αυτή την πρώτη καταγγελία, η οποία δεν ήταν δυνατό να οδηγήσει σε δίωξη δεδομένου ότι επρόκειτο για αδίκημα που είχε παραγραφεί, η διοίκηση της Μετροπόλιταν Όπερα διέταξε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκε πως ο Λιβάιν είχε εκδηλώσει με επιθετικό τρόπο τις σεξουαλικές ορέξεις του σε πολλούς ακόμη νεαρούς άνδρες. Παρότι ο ίδιος αρνήθηκε πεισματικά τις κατηγορίες απολύθηκε από την θέση του και αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση. Αποχωρώντας, ωστόσο, εισέπραξε μιας τεράστια αποζημίωση ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων!

Την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία τον ανάγκαζαν να νοσηλευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανατρέποντας συχνά το πυκνό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα.