Αχαΐα: Ο φόβος μείωσε τα "τσιμπήματα" με AstraZeneca - "Βουτιά" στους εμβολιασμούς των 60-64 ετών

Μπορεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δίνει το "πράσινο φως" για τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, ωστόσο τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο Ευρώπης έχουν σπείρει τον φόβο μεταξύ των πολιτών που είχαν προγραμματίσει ή θα προγραμμάτιζαν να κάνουν το εμβόλιο.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που επικράτησε στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας από το πρωί της Τρίτης. 

Σε ολόκληρη την Αχαΐα λειτουργούν 3 εμβολιαστικά κέντρα για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στα Κέντρα Υγείας Άνω Πόλης Πατρών και Χαλανδρίτσας προστέθηκε το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας", που ξεκίνησε να λειτουργεί το πρωί της Τρίτης.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του tempo24.news, σχεδόν το 40% των προγραμματισμένων ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πραγματοποιήθηκαν.

Για την Τρίτη ήταν προγραμματισμένα συνολικά 240 ραντεβού και από αυτά πραγματοποιήθηκαν τα 150, ενώ 90 πολίτες δεν προσήλθαν για να εμβολιαστούν με την προγραμματισμένη δόση.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης Πατρών ήταν να γίνουν 120 εμβόλια και έγιναν τα 80, στη Χαλανδρίτσα από τα 60 έγιναν τα 40 και στο Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" από τις 60 προγραμματισμένες δόσεις έγιναν μόλις οι 30.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες τα ραντεβού για το εμβόλιο πραγματοποιούνταν σχεδόν στο 90%.

Αποχή υπήρξε και στο εμβολιαστικό κέντρο της Ακράτας που λειτούργησε για πρώτη φορά χθες Τρίτη.

Aπό τα 60 ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί, μέχρι τις 6:00 το απόγευμα (δύο ώρες πριν διακόψει τη λειτουργία του) είχαν προσέλθει μόλις 25 άτομα.

Είναι προφανές ότι το ποσοστό όσων αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο, επηρεασμένοι από τον φόβο όσων ακούγονται, είναι αισθητά υψηλό.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ποσοστά κατακτήθηκαν με κόπο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες πήγαιναν μέχρι τα εμβολιαστικά κέντρα με πολύ μεγάλο δισταγμό και οι γιατροί κατέβαλαν προσπάθεια για να τους εξηγήσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χορήγησή του.

Το χρονικό 

Συνολικά 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως και έχουν σημάνει συναγερμό. Ο ΠΟΥ συνεδριάζει, όπως και ο EMA την Πέμπτη προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες. 

Μέχρι στιγμής, 18 χώρες, οι: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία, Σουηδία, έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε, ομόφωνα, να συνεχιστούν. 

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες».

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

«Τσουνάμι»

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους της χρήσης του εμβολίου» ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ