Μειωμένα ενοίκια: Αρχίζουν οι πληρωμές για τον Ιανουάριο

 

Ξεκινά αυτή την εβδομάδα η πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων που είδαν τα έσοδά τους από ενοίκια τον Ιανουάριο να μηδενίζονται εξαιτίας της σχετικής απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση για τους ενοικιαστές εκείνους των οποίων η επιχείρηση ήταν κλειστή με κρατική απόφαση.

Τα χρήματα αυτά θα τα πληρώσει, στο 80% το ελληνικό δημόσιο και θα είναι αφορολόγητα. Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα κλείσει τις εκκρεμότητες για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καταβάλλοντας τα ποσά που οφείλει στους ιδιοκτήτες. Επίσης θα τρέξει και άλλους συμψηφισμούς με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

Ταυτόχρονα με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου καθορίζονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στις δηλώσεις Covid για την αποζημίωση ενοικίου, οι κληρονόμοι των αποβιωσάντων ιδιοκτητών ακινήτων που υπέστησαν μείωση ενοικίου.

Ειδικότερα:

Σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή, η “Δήλωση Covid” που έχει υποβληθεί από τον αποβιώσαντα θα λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία που αυτός απεβίωσε. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής απεβίωσε πριν από την υποβολή της δήλωσης για τα μειωμένα ενοίκια, αυτή υποβάλλεται από τους κληρονόμους του στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, εντός 2 μηνών από τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς και θα λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία που αυτός απεβίωσε.
Για τον αποβιώσαντα/εκμισθωτή, το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της μίσθωσης ως και την ημερομηνία θανάτου του, θα εκπίπτει από οφειλές του, όπως αυτές έχουν προκύψει τόσο πριν όσο και μετά την ημερομηνία θανάτου του. Οι κληρονόμοι του αποβιώσαντα/εκμισθωτή υποβάλλουν “Δήλωση Covid”.
Για το διάστημα μετά τον θάνατο του εκμισθωτή και εφόσον ο μισθωτής του ακινήτου είναι πληττόμενος, δικαιούχος της έκπτωσης (παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020) καθίσταται το πρόσωπο που θα υπεισέλθει στη μισθωτική σχέση ως εκμισθωτής και θα έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας επί του ακινήτου (ως εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμος, ή βάσει συμβολαίου γονικής παροχής – δωρεάς, κ.λπ.), το οποίο βαρύνεται και με την υποχρέωση υποβολής νέας “Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” και “Δήλωσης Covid”.
Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή πληττόμενου μη επιτηδευματία, η μείωση του μισθώματος θα περιορίζεται μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του και αντίστοιχα θα περιορίζεται και η έκπτωση για τον εκμισθωτή για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Το ποσοστό μείωσης μεταξύ αρχικού και μειωμένου μισθώματος υπολογίζεται και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα (ήτοι, π.χ. μείωση 39,50% στρογγυλοποιείται στο 40%).