Ένας στους 5 υγειονομικούς έχει βιώσει άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες λόγω της πανδημίας

14/03/2021 | 11:14

Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία (Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Λονδίνου) και την Κίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 65 ερευνών από 21 χώρες, που αφορούσαν συνολικά 97.333 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η μάχη με τον κορονοϊό έχει επιβαρύνει ψυχολογικά ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών, τόσο λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας σε δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία, όσο και των φόβων για την ίδια τη ζωή τους. Υπολογίστηκε ότι τα ποσοστά κατάθλιψης φθάνουν το 21,7%, του άγχους το 22,1% και του μετατραυματικού στρες το 21,5%. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα (κατάθλιψη 35% και άγχος 29%).

Συγκριτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη και το 3,6% από αγχώδεις διαταραχές.

 

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ