Ανάπτυξη μωρού: Πότε θα πει «μαμά» και «μπαμπά»;

Τα περισσότερα μωρά ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο ανάπτυξης γλώσσας και ομιλίας. Ένα από τα σημαντικά ορόσημα για το οποίο ανυπομονούν οι γονείς είναι η ικανότητα του μωρού να λέει «μαμά» και «μπαμπά». Το ταξίδι προς αυτό το ορόσημο ξεκινά με βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες που περιλαμβάνουν το μουρμούρισμα, το οποίο μπορούν να κάνουν τα περισσότερα μωρά έως την ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Ενώ τα μωρά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης ορόσημων, κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θα μπορούσε να πει «μαμά» και «μπαμπά» σε διαφορετική ηλικία από τους συνομηλίκους του.

Σε ποια ηλικία λένε τα μωρά «μαμά» και «μπαμπά»;

Τα μωρά συνήθως λένε «μαμά» και «μπαμπά» έως την ηλικία των εννέα μηνών. Είναι η μέση ηλικία για την επίτευξη του ορόσημου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα μωρά λένε αυτές τις λέξεις στους εννέα μήνες. Μερικά βρέφη μπορεί να τις λένε νωρίτερα, ενώ μερικά μπορεί να χρειαστούν μερικούς επιπλέον μήνες για να πουν αυτές τις αξιολάτρευτες λέξεις.

«Μαμά» ή «μπαμπά» : Τι θα πει πρώτα;

Δεν υπάρχει κάποια σταθερή τάση ή κάποιος κανόνας σχετικά με το αν το μωρό θα πει πρώτα «μαμά» ή «μπαμπά», αν και συνήθως λένε πρώτα «μαμά». Ο ήχος «M» είναι συνήθως ευκολότερος για το μωρό και μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ήχο «μμμ» μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Τα μωρά μπορούν επίσης να πουν ήχους, όπως «αα» και «εε».

Μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, ένα μωρό μαθαίνει να συνδυάζει τον ήχο «μμμ» με το φωνήεν «αα» και έτσι να πει τη λέξη «μαμά». Μερικά μωρά μπορούν επίσης να συνδυάσουν το φωνήεν «αα» με τον ήχο «μπ» για να πουν «μπαμπά».

Καθώς οι δεξιότητες ομιλίας τους βελτιώνονται και οι μύες στο στοματάκι τους γίνονται ισχυρότεροι, τα μωρά γίνονται καλύτερα στην παραγωγή διάφορων ήχων. Έτσι, τα περισσότερα μωρά μπορούν να πουν «μαμά» και «μπαμπά» έως την ηλικία των 12 μηνών.

Καταλαβαίνουν τι σημαίνει «μαμά» και «μπαμπά» ;

Τα περισσότερα μωρά μπορούν να κατανοήσουν την έννοια των λέξεων και να αποδώσουν σωστά τη λέξη «μαμά» και «μπαμπά» στον κάθε γονέα έως την ηλικία των 12 μηνών.

Μερικά μικρότερα μωρά μπορεί να καταλάβουν τη σημασία των λέξεων, δηλαδή, ότι οι λέξεις χρησιμοποιούνται για να αναφερθούν στους γονείς τους. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να χρησιμοποιούν τις λέξεις εναλλακτικά για να αναφέρονται σε κάθε γονέα.

Καθώς η γνωστική ανάπτυξη του μωρού εξελίσσεται, εκείνο γίνεται καλύτερο στην κατανόηση των λέξεων και μπορεί να θυμάται ονόματα. Έτσι, ένα μωρό ενός έτους θα μπορούσε ακόμη και να δείχνει το σωστό αντικείμενο ή άτομο όταν ακούγεται το όνομά του. Ως εκ τούτου, είναι συνηθισμένο μέχρι την ηλικία των 12 μηνών τα μωρά να λένε «μαμά» και «μπαμπά», κατανοώντας τη σημασία τους.