«Ο Καραγκιόζης τελετάρχης» στο Πατρινό Καρναβάλι 2021

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 και της σύνδεσής του με το θέατρο σκιών, η παράσταση Καραγκιόζη «Ο Καραγκιόζης τελετάρχης» από το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας του Κώστα Μακρή εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα των διαδικτυακών (λόγω πανδημίας) μεταδόσεων.

Tην παράσταση θα μπορούν όλοι να τη δουν στην επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr από την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ώρα 20.00.

Πρόκειται για ένα σατιρικό έργο που έγραψε ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος και το οποίο ο συγγραφέας παραχώρησε δωρεάν στο «Μαύρο Θέατρο της Πάτρας». Είναι έμμετρο σε δεκαπεντασύλλαβο και γραμμένο ειδικά για το Πατρινό Καρναβάλι 2021.

Όπως σημειώνει ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος: «Είναι ένα έργο θεάτρου σκιών που παρουσιάζει με μεταφορικό, παραμυθατζίδικο τρόπο την εποχή της άνοιξης που δημιουργήθηκε το Πατρινό Καρναβάλι. Το έργο είναι μυθολογικό και χωρίς να αναφέρεται σε ημερομηνίες δείχνει το περιβάλλον της εποχής του 19ου αιώνα και πώς οι φτωχοί άνθρωποι της Άνω Πόλης και οι πλούσιοι άνθρωποι της Κάτω Πόλης όλοι μαζί γιόρταζαν τη μεγάλη γιορτή του Καρναβαλιού μας και την καθιέρωσαν ως έθιμο».

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον πανωχωρίτη και φίλο του Αντώνη Παπαντωνόπουλου και δάσκαλο του Κώστα Μακρή, καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Μουρελάτο (τον σπουδαίο Γιάνναρο), ο οποίος «εμφανίζεται» στην αρχή και στο τέλος της παράστασης.

Οι ενδυμασίες που φέρουν οι φιγούρες δίνουν το κλίμα του 19ου αιώνα. Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική που εκτελείται επιτόπου από μουσικούς.

Το κείμενο του Αντώνη Παπαντωνόπουλου είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε με τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικό, όπως λέει ο Κώστας Μακρής, είναι ότι «όταν στο τέλος καίμε τον βασιλιά Καρνάβαλο, πετάμε τις ιατρικές μάσκες και φοράμε τις καρναβαλικές».

Πρόκειται για μια κλασική παράσταση θεάτρου σκιών με κάποιες θεατρικές ιδιαιτερότητες.

 

 

Συντελεστές

 

Πίσω από τον μπερντέ οι καραγκιοζοπαίκτες Κώστας Μακρής, Μπάμπης Μακρής, Αριστοτέλης Μακρής και Αντώνης Παπαντωνόπουλος

Κείμενα: Αντώνης Παπαντωνόπουλος

Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μακρής

Σκηνικά: Μάριος Γιαννούλης

Φιγούρες: Κώστας και Μπάμπης Μακρής

Παίζουν οι μουσικοί:

Πέννυ Γεωργοπούλου-σαντούρι

Γιάννης Φωτόπουλος-μπουζούκι, τραγούδι

Γιώργος Μιχαλόπουλος-κιθάρα

 

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Παπαϊωάννου.