Αγώνας για ακόμα πιο ουσιαστική ισότητα

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού (*)

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή και υποκλινόμαστε στις γυναίκες που αγωνίζονται από κάθε μετερίζι για να κατακτήσουν ισότιμη θέση στην κοινωνία.

Η 8η Μαρτίου αποτελεί ορόσημο μνήμης αλλά και συνεχούς εγρήγορσης για τη γυναίκα που μετά από αγώνες βελτίωσε τη θέση της στην εργασία, στην επιστήμη, στην πολιτική, και σε όλους τους τομείς της ζωής.

Καθιερώθηκε με αφορμή την εξέγερση των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έκτοτε κύλησε πολύς χρόνος και οι γυναίκες κέρδισαν πολλά. Όμως, ακόμα και σήμερα, ο αγώνας συνεχίζεται καθώς κάποιοι υποτιμούν τη θέση τους στην κοινωνία.

Οι γυναίκες μέσα από τον πολλαπλό τους ρόλο - σύζυγος, μάνα, αδελφή, γιαγιά, εργαζόμενη, επαγγελματίας, επιστήμονας-, μάχονται καθημερινά για να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και ισότιμη μεταχείριση από όλους, σε μια κοινωνία δικαίου.

Φέτος, η 8η Μαρτίου γιορτάζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας και μέσα σε ένα επιβαρημένο κλίμα που κυριαρχούν φαινόμενα βίας και παρενόχλησης σε εργασιακούς και όχι μόνο χώρους.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στο χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και σε άλλους τομείς, μαρτυρούν πως ακόμα δεν έχουν κατακτήσει τη θέση που τους αρμόζει. Παρά τους αγώνες που έχουν γίνει, ορισμένα στερεότυπα συνεχίζουν να καταπιέζουν την κοινωνία μας και εμείς όλες πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα δικαιώματα μας και πρωτίστως τη διαφύλαξη –της ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

Άλλωστε, γυναίκα είναι η ίδια η ζωή! Και όσο οι γυναίκες δεν έχουν τη θέση που δικαιούνται και τους αξίζει στην κοινωνία, θα διεκδικούν ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική ισότητα.

 

(*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

 

 

Διαβάστε επίσης