Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας για την 8η Μάρτη

 

Σε ανακοίνωση σημειώνεται:

Η 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία. 111 χρόνια από την καθιέρωσή της μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει.

Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η ανασφάλεια και αγανάκτηση για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης για όσα έχουμε ανάγκη τον 21ο αιώνα.

Η πανδημία ξεγύμνωσε την αιτία της βαρβαρότητας που βιώνουμε:

Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις θεωρούν την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας "κόστος" για το κράτος και "όφελος" για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Από τη μια χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες, δισεκατομμύρια ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και από την άλλη περικόπτουν τις δαπάνες του κράτους για την Υγεία (96 εκατ. ευρώ κόπηκαν φέτος από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).

Σήμερα αναδεικνύεται η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και των παιδιών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας.

Δεν θα αφήσουμε να μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα!

 

Οι αγώνες των εργατριών για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινα ωράρια εργασίας τον προηγούμενο αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων και άνεργων γυναικών.

Δυναμώνουμε τη φωνή της αγωνιστικής διεκδίκησης για να μη φορτώσουν κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι πάλι στις πλάτες μας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισης της πανδημίας.

Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες.

 

Όσα μέτρα και να πάρουν δεν θα καταστείλουν τους αγώνες μας.

Η κρατική και εργοδοτική βία δεν θα μας κλείσει το στόμα.

 

Τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, μεγαλοεπιχειρηματιών δεν πρέπει να μας βρουν παροπλισμένες και απογοητευμένες. Ο αγώνας για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές. Να πάρουμε θέση στο συλλογικό αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

 

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου.

 

Το θάρρος, η αντοχή, η χειραφέτηση από τις κάθε είδους πιέσεις και βία που δέχονται οι γυναίκες στους εργασιακούς χώρους, στην Εκπαίδευση, στον Αθλητισμό μπορούν να ανθίσουν μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

 

Η πραγματική ασπίδα προστασίας χτίζεται στο συλλογικό αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα τον 21ο αιώνα.

 

Δεν κάνουμε πίσω! Δυναμώνουμε τη "φωνή" μας

 

·    Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.

 

·    Για άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας, όπου έχουν μετατραπεί σε "μιας νόσου", υποστελεχωμένα και στα οποία οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.

 

·    Για να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

·    Για κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

 

·    Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

 

·    Για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, για εντατικούς ελέγχους από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την Επιθεώρηση Εργασίας.

 

·    Για την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλεκπαίδευσης, με την κυβέρνηση να αρνείται να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία και άνοιγμα της εκπαίδευσης.

 

·    Για να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού, χωρίς καμιά αποζημίωση των ιδιοκτητών τους.

 

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ) συμμετέχει στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας τη Δευτέρα 8 Μάρτη στις 5:30μμ, έξω από το ΕΚΠ.

 

Διαβάστε επίσης