Βέλγιο: Επαναπατρίζονται παιδιά τζιχαντιστών που κρατούνται σε καταυλισμό στη Συρία

Το Βέλγιο θα επαναπατρίσει τα παιδιά τζιχαντιστών που κρατούνται σήμερα σε έναν συριακό προσφυγικό καταυλισμό, εφαρμόζοντας μια δικαστική απόφαση του 2019, ενώ θα επιστρέψουν στη χώρα και ορισμένες μητέρες, κατά περίπτωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι έτοιμη να παραλάβει κάποιους από τους ανήλικους, οι οικογένειες των οποίων πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ώστε οι καταυλισμοί όπου ζουν σήμερα να μην μετατραπούν σε λίκνα μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών. Ωστόσο πολλές κυβερνήσεις διστάζουν να το πράξουν, καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχει πολλή κατανόηση για τις οικογένειες των τζιχαντιστών, κυρίως λόγω και των επιθέσεων που έγιναν σε ευρωπαϊκές πόλεις κατά την περασμένη δεκαετία.

Τον Δεκέμβριο του 2019 βελγικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να φροντίσει για τον επαναπατρισμό 10 παιδιών τα οποία γεννήθηκαν στη Συρία από γονείς Βέλγους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες δεν είχαν συμμορφωθεί με την απόφαση.

Τα παιδιά βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, ο οποίος ελέγχεται από τους Κούρδους.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στον καταυλισμό έχει επιδεινωθεί σοβαρά», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο.

Περίπου 20 Βέλγοι ανήλικοι και 11 γυναίκες βρίσκονται σε έναν μικρότερο καταυλισμό, στο Ροχ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Μιλώντας για τον κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιηθούν αυτά τα παιδιά, ο Ντε Κρόο είπε ότι το Βέλγιο πρέπει να κάνει τα πάντα για να τα πάρει από τους καταυλισμούς. «Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας χθες επικύρωσε τη διαδικασία επαναπατρισμού των παιδιών, θέτοντας ως όριο ηλικίας τα 12 έτη», είπε.

Στον καταυλισμό Αλ Χολ ζουν και 13 Βελγίδες μητέρες. Οι εννέα από αυτές έχουν καταδικαστεί και σε βάρος των τεσσάρων εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η επιστροφή τους στο Βέλγιο θα αποφασιστεί κατά περίπτωση και το μοναδικό κριτήριο θα είναι η εθνική ασφάλεια. Δεν είναι σαφές αν οι γυναίκες αυτές έχουν συγγενική σχέση με τους ανήλικους που θα επιστρέψουν στη χώρα.

«Αν έχουν πάρει αποστάσεις (από το Ισλαμικό Κράτος) μπορεί να επαναπατριστούν», είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης