Guardian: Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση της βασίλισσας Ελισάβετ στη Μέγκαν Μαρκλ;

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μέγκαν Μαρκλ και το Στέμμα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, που μόνο καλό δεν κάνουν σε καμία από τις δύο πλευρές. Μήπως όμως, κρύβεται κάτι πίσω από όλα αυτά; Μήπως η βασιλική οικογένεια δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο;

Η Guardian προσπαθεί να αναλύσει τον τελευταίο κύκλο αντιπαραθέσεων, τονίζοντας μάλιστα, πως μετά την αξιοσημείωτη παρέμβαση του παλατιού του Μπάκιγχαμ, ο πόλεμος των λέξεων δείναι απίθανο να σταματήσει.

Σε μια άλλη εποχή, αναφέρει η Guardian, είναι πολύ πιθανό οι ισχυρισμοί του εκφοβισμού εντός του βασιλικού οίκου να μην είχαν γίνει ποτέ γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Η Μέγκαν Μαρκλ έδωσε συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ
Χθες, όμως, όχι απλά δημοσιεύτηκαν, αλλά αποτέλεσαν αντικείμενο μιας ιδιαίτερης σύγκρουσης μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ – με την παρέμβαση νωρίς το απόγευμα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, προκειμένου πιθανότατα να εξασφαλίσει τη μέγιστη προβολή στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Κι ενώ η φύση των περιστατικών που οδήγησαν στους εκφοβιστικούς ισχυρισμούς εναντίον της Μέγκαν Μαρκλ που προέκυψαν χθες, αμφισβητείται έντονα – και περιγράφεται από τους δικηγόρους της ως «εντελώς ψευδής αφήγηση» - η δήλωση του παλατιού έκανε τη σοβαρότητα του ζητήματος αδιαμφισβήτητη, τονίζοντας πως δεν είναι κάτι που θα το αφήσει έτσι.


«Έχω καλύψει την βασιλική οικογένεια για μια δεκαετία και δεν μπορώ να θυμηθώ μια στιγμή που να έχουμε δει μια τόσο ανοιχτή εχθρότητα» δήλωσε η Βικτόρια Μέρφι, βασιλική ανταποκρίτρια στο παρελθόν για την Daily Mirror.
Αυτό που ίσως δεν αμφισβητείται είναι η γέννηση της ιστορίας αυτής: η διαίρεση που έφερε στο φως ένα τόσο οδυνηρό θέμα, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Αφότου ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παντρεύτηκαν το 2018, αυτοί και ο δούκας με την δούκισσα του Κέιμπριτζ είχαν ένα κοινό προσωπικό, εξυπηρετώντας και τα δύο νοικοκυριά και, για λίγο έστω, μιλούσαν με μια ενοποιημένη φωνή. Αλλά μια πολιτιστική σύγκρουση διαφάνηκε γρήγορα, δήλωσε ο Όμιντ Σκόμπι, ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου «Finding Freedom» μια βιογραφία της ζωής του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. Ο Σκόμπι είπε: «Έχει αυτή την αμερικανική ηθική εργασίας. Ακούσαμε για να emails που έστελνε στις 5 το πρωί ξυπνώντας τους υπαλλήλους και εξοργίζοντας κάποιους. Θα έλεγα ότι σήμερα φτάσαμε στο κρεσέντο αυτών των γεγονότων».

Την ίδια ώρα, το επίκεντρο της κατανόησης των επιπτώσεων από την ιστορία αυτή είναι ο μεταβαλλόμενος ρόλος του Τζέισον Κνάουφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις των δύο ζευγαριών με τον Τύπο, και όπως ανέφεραν οι Times, υπέβαλε καταγγελία για την υποτιθέμενη συμπεριφορά της Μέγκαν Μαρκλ τον Οκτώβριο του 2018, ισχυριζόμενος πως η στάση της οδήγησε στην απομάκρυνση δύο προσωπικών βοηθών και πως υπονόμευσε ένα τρίτο μέλος του προσωπικού.


Ο Τζέισον Κνάουφ που υπέβαλλε την καταγγελία για την υποτιθέμενη κακομεταχείριση της Μέγκαν Μαρκλ
Το δημοσίευμα αυτό των Times, προκάλεσε την έντονη απάντηση των Σάσεξ
«Ας πούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι: μια υπολογισμένη εκστρατεία ψεμάτων που βασίζεται σε παραπλανητικές και επιβλαβείς πληροφορίες» δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα, ο Κνάουφ είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος του Royal Foundation των Κέιμπριτζ, το κύριο φιλανθρωπικό όχημά τους – μια αλλαγή ρόλου που απηχούσε μια ευρύτερη διαίρεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων καθώς οι σχέσεις τους άρχισαν να καταρρέουν.


Θα μπορούσε να πει κανείς, πως μια εξήγηση για την δημοσιοποίηση της ιστορίας τώρα, θα μπορούσε να είναι η απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της Μέγκαν Μαρκλ σχετικά με το απόρρητο και τα πνευματικά δικαιώματα εναντίον του ομίλου Associated Newspapers, μια νομική νίκη που απέτρεψε μία πιθανή δίκη στην οποία οι δύο πλευρές θα έπρεπε να δείξουν αποδείξεις. Ένα πρόσφατο δημοσίευμα μάλιστα, των Sunday Times, πρότεινε πως οι ανώτερες βασιλικές πηγές «σοκαρίστηκαν» με το αποτέλεσμα.

Μπορεί να ευθύνεται το παλάτι για τη διαρροή; Και τι θέλει να πετύχει με αυτό;
Όλες αυτές οι εντάσεις αντικατοπτρίζονται στη γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι Σάσεξ μέσω του εκπροσώπου τους, συμπεριλαμβανομένης μιας απάντησης από τους δικηγόρους τους ότι οι Times «χρησιμοποιήθηκαν από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παραδώσουν μια εντελώς ψευδή αφήγηση».


Είναι κατανοητό ότι ορισμένοι στο στρατόπεδο των Σάσεξ θεωρούν πως το ύφος και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακοίνωσή τους είναι αδέξια, χωρίς αποδείξεις πως το ίδιο το παλάτι ήταν υπεύθυνο για τη διαρροή, αλλά υποστηρίζουν τον θεμελιώδη ισχυρισμό πως η είδηση αυτή«έσκασε» τώρα και είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας να υπονομευτεί η Μέγκαν Μαρκλ πριν από την συνέντευξής της στην Όπρα Γουίνφρεϊ την Κυριακή.

Οι ίδιοι οι ισχυρισμοί των καταγγελιών είναι δύσκολοι – και νομικά αμφιλεγόμενοι – για να τους αναλύσει κάποιος. Μια πηγή στο στρατόπεδο των Σάσεξ είπε ότι δεν αμφισβήτησαν την αλήθεια των emails ή την πραγματικότητα των συγκεκριμένων εμπειριών που σχετίζονται με την ιστορία αυτή, αλλά πρότειναν πως πλαισιώθηκαν με τέτοιο τρόπο που να παρουσιάζει μια άδικη εικόνα.

Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο του δημοσιεύματος, αναφέρεται πως «υπήρχαν πολλοί καταρρακωμένοι άνθρωποι. Νεαρές γυναίκες πληγώθηκαν από την συμπεριφορά τους». Ένα ευρύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτοί οι ισχυρισμοί ήρθαν τώρα στην επιφάνεια, λίγο πριν την συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια προσπάθεια να υποτιμηθεί η συνέντευξη, ώστε όταν κάποιος καθίσει να την δει και ακουστούν από τα χείλη των Χάρι και Μέγκαν πράγματα που θα προβληματίσουν, να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι όλα αυτά – οι δικοί τους δηλαδή ισχυρισμοί – μπορεί να μην είναι και όλη η αλήθεια» δήλωσε ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC, Πίτερ Χαντ.

«Ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς»
Πάντως μετά την γνωστοποίηση ενός θέματος που έχει τις ρίζες του σε μια οδυνηρή οικογενειακή διένεξη, τα σχόλια που θα κάνουν οι Μέγκαν Μαρκλ και Χάρι στην συνέντευξή τους στην Όπρα Γουίνφρεϊ, θα παρακολουθηθούν πιο στενά από ποτέ.

Και ο πόλεμος των λέξεων είναι απίθανο να μειωθεί. «Πρόκειται για ένα ίδρυμα που προορίζεται να συνεχίσει να ζει με το σλόγκαν: ‘ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς’» δήλωσε ο Σκόμπι. «Αλλά ξοδεύει όλο το χρόνο του κάνοντας παράπονα και δίνοντας εξηγήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά».
Πηγή: iefimerida.gr