Ερντογάν : Μόνο οι σωματοφύλακές του κοστίζουν 30 εκατομμύρια ευρώ στις… άδειες τσέπες των Τούρκων

 

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το 2020 από το κρατικό ταμείο για την προστασία του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κάθε φορά που μετακινείται είναι σαν να τον συνοδεύει μικρός στρατός.

Ακριβός… ο φόβος

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Γενικής Ασφάλειας Τουρκίας, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Μπιργκιούν», το ποσό που διατέθηκε πέρυσι για την προστασία του Ερντογάν και της τουρκικής προεδρίας ήταν 3 φορές επάνω από το ποσό που διατίθεται για την προστασία ολόκληρης της τουρκικής βουλής, η οποία αποτελείται από 550 βουλευτές.

Για την τουρκική εθνοσυνέλευση, το ποσό που διατέθηκε το 2020 ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Ακριβός… ο φόβος του ηγεμόνα ή του reis, όπως αποκαλείται στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δυόμισι φορές επάνω ο δανεισμός

Την ίδια ώρα, άλλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, η «Σοζτζού», αποκαλύπτει ότι ο δανεισμός της Τουρκίας τα τελευταία 18 χρόνια που κυβερνά ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον δανεισμό της χώρας τα προηγούμενα 80 χρόνια, δηλ. από τότε που ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος (1923) μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν το 2002.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ιλχάν Κεσιτζί, τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία στην ιστορία της η Τουρκία την έχει υποστεί επί κυβερνήσεων ΑΚΡ, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα οικονομική διαχείριση θα οδηγήσει την τουρκική οικονομία στην άβυσσο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, από το 2002 η διακυβέρνηση του AKP έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 304 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, τα δάνεια που έλαβαν οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις από το 1923 έως το 2002 ανέρχονται σε 131 δισ. δολάρια.

Ο Ιλχάν Κεσιτζί επισημαίνει ότι τα χρέη της κυβέρνησης AKP είναι 2,5 φορές επάνω σε σχέση με τα χρέη των κυβερνήσεων τα προηγούμενα 80 χρόνια.

Το δημόσιο χρέος

Το 2002, όταν ανέλαβε το ΑΚΡ, το χρέος της Τουρκίας στο ΔΝΤ ήταν 23 δισ. δολάρια, ενώ υπήρχαν επιπλέον άλλα 64 δισ. δολάρια σε δημόσια χρέη. Το συνολικό δημόσιο χρέος ανέρχονταν σε 87 δισ. δολάρια το 2002 και το 2020 έφτασε τα 187 δισ. δολάρια. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν χρωστάει ούτε ένα γρόσι στο ΔΝΤ, αλλά στην πραγματικότητα ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε κατά 100 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, τεράστιος είναι κι ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία. Το 2002, το συνολικό ποσό ήταν 44 δισ. δολάρια και στο τέλος του 2020 ανήλθε στα 248 δισ. δολάρια.

Σε 18 χρόνια, η κυβέρνηση του AKP συσσώρευσε έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο 1,1 τρισ. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές τα τελευταία 18 χρόνια ανέρχονται σε 3,4 τρισ. δολάρια και οι εξαγωγές για την ίδια περίοδο σε 2,3 τρισ. δολάρια.

Ο τούρκος βουλευτής εξηγεί ότι το εμπορικό έλλειμμα είναι αποτέλεσμα πολυτελών δαπανών, στις οποίες αποδίδονται κατά βάση οι αιτίες των προβλημάτων στην τουρκική οικονομία.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα

Ο Ιλχάν Κεσιτζί προβλέπει ότι στο τέλος της πανδημίας, όταν το κράτος σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις, πολλοί εργαζόμενοι θα απολυθούν και οι εταιρείες θα αρχίσουν να καταρρέουν.

Δυόμισι εκατομμύρια εξειδικευμένο προσωπικό στην Τουρκία δεν θα μπορεί να βρει θέση εργασίας.

Παρόλα αυτά, η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 1,8% το 2020, αλλά ως αποτέλεσμα της υποτίμησης της λίρας το τουρκικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε από το 2013 κατά 3920 δολάρια.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης