Κερδίζει τη «μάχη» για τη διαφάνεια στις δημοσιεύσεις ο επαρχιακός Τύπος

Θεσμικός Διάλογος με Θ.Λιβάνιο περί καταχωρίσεων

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων αναφέρει:

Η σαφήνεια των θέσεων και η όλη διαχείριση των τελευταίων ημερών, φέρνουν όπως φαίνεται άμεσα αποτελέσματα για το μείζον ζήτημα των κανόνων δημοσιότητας στις δημόσιες συμβάσεις, όπως προκύπτει από τη διαβεβαίωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρου Λιβάνιου αλλά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σε μια καθοριστική διαδικασία με την ακρόαση φορέων, συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας 1η Μαρτίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΝ για τις δημόσιες συμβάσεις. Στη συνεδρίαση που διήρκησε πλέον των πέντε ωρών συμμετείχε ως μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Κατά το σύντομο διάλλειμα μέχρι την έναρξη της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής υπήρξε εκ νέου επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα την προαναγγελία από τον εισηγητή της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο μετά την ψήφιση επί της αρχής, ρύθμισης που θα περιλαμβάνει νέα παράταση, αποτελώντας στην ουσία το «όχημα» που θα δώσει περισσότερο χρόνο ζωής στις δημοσιεύσεις δημοσίων συμβάσεων, έως ότου αποσαφηνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα των κανόνων δημοσιότητας και επιλυθεί οριστικά υπέρ των επαρχιακών Εφημερίδων το ζήτημα.

Παράλληλα σε τηλεδιάσκεψη του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου αργά το απόγευμα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπ.Επικρατείας κ΄. Θεόδωρο Λιβάνιο που έχει την αρμοδιότητα των Μέσων Ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε μεταξύ άλλων η πρόθεση της κυβέρνησης να εξευρεθεί ουσιαστική λύση επί του θέματος.

Σε ότι αφορά στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας για τους κανόνες δημοσίευσης των διακηρύξεων –δημοπρασιών ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ ανέδειξε το όφελος του Δημοσίου αλλά και τη διασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων, υπερτονίζοντας ότι με την ανάρτηση και μόνο στο ΚΗΜΔΗΣ δεν διασφαλίζεται η ενημέρωση τόσο των ενδιαφερομένων συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς όσο και ευρέως τον πολιτών.

Ο κ΄.Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε ότι σε ορισμένες κατηγορίες διακηρύξεων δημοπρασιών και διαγωνισμών οι ενδιαφερόμενοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ΚΗΜΔΗΣ ώστε να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, υπερτονίζοντας ότι πέραν της στήριξης των επιχειρήσεων, το όφελος του Δημοσίου θα είναι πολλαπλάσιο δεδομένου ότι μέσω της συμμετοχής επιτυγχάνονται και μεγαλύτερες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς. Ενώ παράλληλα εξήγησε ότι οι δημοσιεύσεις συνδέονται άρρηκτα με την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου που θα στερηθεί ένα βασικό έσοδο, πλήττοντας καίρια τον κλάδο.

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι περισσότερες από 200 ενεργές επιχειρήσεις που απαρτίζουν το «οικοδόμημα» του επαρχιακού Τύπου και τα πληκτρολόγια τους είναι «επανδρωμένα» με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και διεύθυνση, αναμένουν  μια ουσιαστική ρύθμιση από την Πολιτεία που θα πρέπει να αποφασίσει με παρρησία για το τι είδους ποιότητα ενημέρωσης προωθεί για το μέλλον…

Ξεκάθαρη ήταν η αναφορά πως στο Ν.4412/2016 υπήρχε ειδικό άρθρο στις μεταβατικές διατάξεις παρατείνοντας τις δημοσιεύσεις έως την 31/12/20 όπου παρατάθηκε έως 31/12/21 με τροπολογία στο Ν.4764/2020, αναδεικνύοντας και το κενό που μπορεί να υπάρξει με την παύση της ισχύος του Ν.4412 αφού ψηφίζεται νέος νόμος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου παρόντων τριών υπουργών, ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να μην βάλουν «ταφόπλακα» στον επαρχιακό Τύπο από τη στιγμή που όλοι αποδέχονται τον ρόλο των επαρχιακών Εφημερίδων στις κατά τόπους κοινωνίες.

Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνήλθε εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας και σύμφωνα με τον προγραμματισμό ολοκληρώνει τις εργασίες της την Τρίτη 2 Μαρτίου προκειμένου άμεσα να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση το Νομοσχέδιο, ενώ στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τις εισηγήσεις ομιλητών των κομμάτων, ξεκάθαρη θέση υπέρ της διατήρησης των δημοσιεύσεων είχε και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η όλη αντίδραση της ΕΙΗΕΕ με την αποστολή αναλυτικού υπομνήματος πριν την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής σε όλα τα μέλη της, το αντίστοιχο υπόμνημα με τις θέσεις των εκδοτών της Περιφέρειας στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και η όλη διαχείριση, έχει δημιουργήσει πλέον ουσιαστικές συνθήκες επίλυσης του ζητήματος και ήδη διεφάνη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των επαρχιακών εφημερίδων προς όφελος πάντα και του Δημοσίου αλλά και του συνόλου των εμπλεκομένων επαγγελματιών. Η τοποθέτηση του πρώτου ομιλητή κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ήταν σαφέστατα στην κατεύθυνση αυτή. Ο εισηγητής της ΝΔ, βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος αναφερόμενος στους κανόνες δημοσιότητας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για τα έργα δεν πρέπει να ενημερώνονται μόνο οι εργολάβοι και οι μηχανικοί αλλά και ο απλός πολίτης και οι πολίτες ιδίως στην περιφέρεια ενημερώνονται από τον επαρχιακό Τύπο κι ως εκ τούτου η συνέχιση των δημοσιεύσεων στον τοπικό Τύπο ενισχύει την διαφάνεια». Παράλληλα σημείωσε ο κ΄.Μπουκώρος ότι «η παρούσα κυβέρνηση με το  ν.4764/20 έχει αποφασίσει την παράταση των δημοσιεύσεων στον Τύπο έως το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση θα πρέπει να προβλεφθεί η περεταίρω παράταση και νομίζω το βλέπουν ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να υπάρξει παράταση ενός –δύο ετών ακόμα, έως ότου καταλήξει η συζήτηση και σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αναγκαιότητα δημοσιεύσεων στον τοπικό Τύπο, μιας και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΟΣΑ παραμένει ανοιχτό το θέμα».

 Θεσμικός Διάλογος με Θ.Λιβάνιο περί καταχωρίσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του δ.σ. του ΣΗΠΕ, Γ. Κατσαΐτης. Δεδομένης της από κοινού αντίδρασης του ΣΗΠΕ και των Ενώσεων για το ζήτημα των καταχωρίσεων με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, ο υφυπουργός εξέθεσε την πρόθεσή του για τη διατήρησή τους επί μακρόν για τη διαφάνεια αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου. Ο κ. Λιβάνιος αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του ΣΗΠΕ για την οργάνωση θεσμικού διαλόγου για όλα τα ζητήματα του περιφερειακού Τύπου στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπισθούν συγκροτημένα και συνεκτικά, οδηγώντας όπου απαιτείται σε νομοθετικές ρυθμίσεις, που να υποστηρίζουν τελικά την λειτουργία του Τύπου με σύγχρονους όρους στην ελληνική Περιφέρεια.

Υφυπουργός και πρόεδρος του ΣΗΠΕ ανανέωσαν το ραντεβού τους ώστε να προσδιορισθεί ακριβώς ο οδικός χάρτης και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των επιμέρους βημάτων.