Lockdown: Η «αποκωδικοποίηση» του μηνύματος Μητσοτάκη – Άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα με φόντο την εστίαση

Μαγαζιά, σχολεία, εστίαση. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα του lockdown που ακόμα… αργεί, αφού ο κορονοϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τη χώρα και ειδικά την Αττική που «μετρά» 553 από τα 1.176 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου.

Και νέα παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και την καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, προανήγγειλε την Δευτέρα, 01.03.2021, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Στόχος όμως της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά το lockdown φαίνεται πως είναι μετά τα μέσα του μήνα το εμπόριο να ανοίξει με την λειτουργία μάλιστα ενός νέου 5ψήφιου αριθμού που μπαίνει στην καθημερινότητά μας, το 13032.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, την ώρα που λοιμωξιολόγοι είχαν τονίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την αναγκαιότητα διατήρησης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου.

Η Αττική συνεχίζει να εμπνέει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς καθώς πλέον βρίσκεται σε μια… κατακόκκινη περίοδο, όπως δείχνει και η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου.

Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Το βάρος πλέον δίνεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο 13032 με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα αλλά για περιορισμένη ώρα, ενδεχομένως για τρεις ώρες. Αν επιχειρήσουν να στείλουν και δεύτερο την ίδια μέρα τότε θα λάβουν μήνυμα ότι αυτό απαγορεύεται.

Το lockdown, το λιανεμπόριο και στο βάθος… η εστίαση

Νέα στρατηγική χαράσει η κυβέρνηση για την μετά lockdown εποχή, η οποία προσδιορίζεται – σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, για την επόμενη της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή την 16η Μαρτίου.

Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε ως την επαναλειτουργία της εστίασης.

Τα καταστήματα πιθανότατα θα ανοίξουν χωρίς click away με τους υπάρχοντες όμως περιορισμούς σχετικά με τα τετραγωνικά. Επανεξετάζεται ωστόσο το ωράριο, η διπλή μάσκα κ.λ.π

Σε ό, τι αφορά τα σχολεία, στο κάδρο μπαίνει η τρίτη Λυκείου, που θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης