Οι Τσέχοι στρέφονται προς το ρωσικό εμβόλιο

Δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν

Η Τσεχική Δημοκρατία, που έχει πληγεί σοβαρά από την επιδημία της Covid-19, παρήγγειλε μία παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και στην κινεζική Sinopharm, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

«Αφού συμβουλεύθηκα τον πρωθυπουργό, έστειλα επιστολή στον (ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του αποστολή του εμβολίου Sputnik V», δήλωσε ο τσέχος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο Prima TV.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από την ρωσική πρεσβεία αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάσει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο τσέχος πρόεδρος που διάκειται φιλικά απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα και πρόσθεσε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στην χώρα του λέγοντας ότι «τα εμβόλια δεν έχουν ιδεολογία».

Ούτε το ρωσικό, ούτε το κινεζικό εμβόλιο έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αλλά τόσο ο Μίλος Ζέμαν, όσο και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσαν ότι δεν θα περιμένουν αυτήν την έγκριση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία σφραγίδα της εθνικής ρυθμιστικής υπηρεσίας», είπε ο τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουγγαρία και την Σερβία, χώρες που χρησιμοποιούν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο για να μάθει περισσότερα για τα δύο σκευάσματα.

«Εξήντα πέντε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θέλουν το ρωσικό εμβόλιο, ανάμεσά τους και έξι χώρες της ΕΕ, άρα γιατί να πούμε "Θεέ μου, είναι τρομερό!"», πρόσθεσε. «Πιστέψτε με όταν λέω ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης το εμβόλιο Sputnik σε μερικούς μήνες», δήλωσε ο λαϊκιστής τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Διαβάστε επίσης