Κορονοϊός - Πάτρα: Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» για την ασθενή από το Άσυλο Ανιάτων

 

Η διοίκηση του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα ανακοινώνει τα εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με εξιτήριο που δόθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο  Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» σε πάσχουσα από κορωνοϊό Covid 19, η οποία επέστρεψε στο  Άσυλο Ανιάτων, προβαίνουμε στην παρούσα προς αποκατάσταση της αλήθειας και  ολόπλευρη ενημέρωση των πολιτών.  

Η παρούσα επιθυμούμε να δημοσιευθεί επειδή δημοσιεύσεις επί τόσο σοβαρών θεμάτων  όπως για τη δημόσια υγεία απαιτούν αντικειμενικότητα, ήτοι να εκτίθενται οι απόψεις  όλων των εμπλεκομένων, άλλως υπάρχει φόβος δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων  που προκαλούν αδικαιολόγητη αμφισβήτηση προς τις δομές δημόσιας υγείας και το  προσωπικό που υπηρετεί με αγώνα. Άστοχα δημοσιεύματα υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη  του πολίτη, επιτείνουν την συνωμοσιολογία, βλάπτουν λοιπόν την ίαση της πανδημίας.  

Το νοσοκομείο μας, όπως και κάθε άλλη δομή Υγείας, οφείλει να ακολουθεί και να τηρεί τις  οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.  

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ρητά αναφέρουν ότι τα θετικά στον ιό Covid-19 πρόσωπα  απομακρύνονται από την μονάδα και επιστρέφουν εφόσον είναι ασυμπτωματικά μετά από  10 ημέρες ή σε αντίθετη περίπτωση μετά από 21 ημέρες καραντίνα και εφόσον έχουν  συμπληρώσει 3 ημέρες ελεύθεροι συμπτωμάτων.  

Η ασθενής για την οποία γίνεται λόγος στα δημοσιεύματα διεγνώσθη ως θετικό κρούσμα  στις 31/1/2021 και παρέμεινε εν συνεχεία στο νοσοκομείο μας επί 24 ημέρες, οπότε και  πήρε εξιτήριο, ούσα ασυμπτωματική, προκειμένου να συνεχιστεί η φιλοξενία της στη  συγκεκριμένη δομή σε χώρο και με τρόπο που σαφώς καθορίζονται από τον ΕΟΔΥ και  οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πάροχοι φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες. 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι σκοπός των νοσοκομείων είναι η νοσηλεία περιστατικών  και όχι η φιλοξενία. Πολλώ δε μάλλον σε περιπτώσεις πανδημίας όπου οι διαθέσιμες κλίνες  παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα και πρέπει να διατίθενται σε όλους όσους έχουν ανάγκη  νοσηλείας.