Λίγο πριν τον κόκκινο συναγερμό ακροβατεί τις τελευταίες ώρες το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της νοτιοδυτικής Ελλάδας προσπαθεί αγκομαχώντας να ανταπεξέλθει στις αφόρητες πιέσεις που δημιουργεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.
Γεμίζει... ακόμη δεν άνοιξε
Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο νοσοκομείο είναι το γεγονός ότι η τρίτη κλινική COVID που άνοιξε σήμερα είναι πλήρης σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσει στο να είναι πλήρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 μέσα από το νοσοκομείο, είναι πολύ πιθανόν εντός των επόμενων ημερών (ή και ωρών) να ανοίξει και τέταρτη κλινική για περιστατικά COVID.
Ασταμάτητη προσέλευση
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η ροή ασθενών με ύποπτα συμπτώματα δεν λέει να σταματήσει, όπως και οι διακομιδές ασθενών που είναι διαπιστωμένα κρούσματα και η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να χρειάζονται νοσηλεία.
Αμείλικτοι οι αριθμοί
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και γίνονται αδιάψευστος μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί και που καλούνται να διαχειριστούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Όλα αυτά την ώρα που κάνουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες, δίνοντας εξιτήριο σε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα στο σπίτι τους.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 73 ασθενείς με κορονοϊό.
Οι 15 από αυτούς βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αρκετούς να είναι διασωληνωμένοι. Μάλιστα, πηγές του tempo24 μέσα από την κλινική COVID αναφέρουν ότι μόλις τις τελευταίες 12 ώρες έχουν διασωληνωθεί 3 ασθενείς από όσους βρίσκονται στην Εντατική.
Στις 3 κλινικές COVID νοσηλεύονται συνολικά 58 ασθενείς (Α': 26, Β': 23 Γ': 9).
Ανησυχία για τα περιστατικά εκτός COVID
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τα περιστατικά εκτός κορονοϊού.
Οι ημέρες των εφημεριών του νοσοκομείου είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το προσωπικό του, που πλέον κερδίζεται με δυσκολία.
Εκτός από τα περιστατικά του κορονοϊού, προσέρχονται και ασθενείς με άλλες παθήσεις που χρειάζονται νοσηλεία με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας.
Οι γιατροί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μην γίνονται διακομιδές των περιστατικών αυτών σε άλλα νοσοκομεία και να αντιμετωπίζονται εκεί, κάτι που μέχρι στιγμής καταφέρνουν.
Όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία, αν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειωθεί άμεσα.