Αυστραλία : Βρέθηκε ζωγραφιά πέτρας που ξεπέρασε τις προηγούμενες σε χρονολογία

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν την παλαιότερη ζωγραφιά – μια ζωγραφική ενός καγκουρό ηλικίας 17.300 ετών.

Το έργο τέχνης 2 μέτρων (6,5 πόδια) ήταν βαμμένο σε κόκκινη ώχρα στην κορυφή ενός βράχου. Βρέθηκε στην περιοχή Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας, γνωστή για τις αυτόχθονες πέτρινες ζωγραφιές της.

Η ηλικία του καθορίστηκε από τις αρχαίες φωλιές σφήκας. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Τι παρατηρήθηκε στα ευρήματα;

Ο ερευνητής Damien Finch, ο οποίος πρωτοστάτησε στην τεχνική χρονολόγησης, είπε ότι ήταν σπάνιο να βρεθούν φωλιές σφήκας λάσπης τόσο στην κορυφή όσο και κάτω από ένα ενιαίο έργο τέχνης.

Αλλά η ομάδα κατάφερε να συλλέξει δείγματα και να καθορίσει τις ελάχιστες και μέγιστες ηλικίες του έργου «ο πίνακας είναι μεταξύ 17.500 και 17.100 ετών. Πιθανότατα 17.300 ετών», δήλωσε ο Δρ. Finch, γεωχρονολόγος από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης .

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η εκτίμηση καθιστά αυτό το έργο τέχνης τον παλαιότερο γνωστό άθικτο «πίνακα» στην Αυστραλία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Sven Ouzman, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, προσέθεσε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ζωγραφικής καγκουρό και της αρχαίας τέχνης από άλλες περιοχές.

«Αυτή η εμβληματική εικόνα καγκουρό είναι οπτικά παρόμοια με τα πετρώματα από τα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 40.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει έναν πολιτιστικό δεσμό – και υπαινίσσεται την παλαιότερη τέχνη λίθων στην Αυστραλία», είπε.

Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές βρήκαν την παλαιότερη ζωγραφική σπηλιάς ζώων στον κόσμο, μια απεικόνιση ενός χοίρου ηλικίας 45.000 ετών, στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας.

Στη Νότια Αφρική, ένα doodle σαν hashtag που δημιουργήθηκε πριν από 73.000 χρόνια πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο γνωστό σχέδιο.

Διαβάστε επίσης