Τηλεργασία με παιδιά; Κι όμως γίνεται

Η τηλεργασία είναι μια από τις συνήθειες που ήρθαν στη ζωή μας με την πανδημία του κοροναϊού και από ότι φαίνεται δεν θα μας εγκαταλείψει σύντομα.

Για πολλούς είναι ευτυχία να δουλεύουν σπίτι με τις πιτζάμες και την αγαπημένη τους μουσική ή έστω περιποιημένοι αλλά στην ηρεμία του χώρου τους, τι γίνεται όμως αν εκτός από εσάς στο σπίτι υπάρχουν και παιδιά;

Ο πήχης ξαφνικά ανεβαίνει πάρα πολύ και πρέπει να ενεργήσετε έξυπνα για να καταφέρετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας αλλά και την απόδοσή σας.

Το παν είναι η οργάνωση

Αν μέχρι τώρα απλώς φτιάχνατε στο μυαλό σας ένα πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, τώρα πρέπει όλα να περνάνε σε χαρτί.

Οι ώρες που θα δουλέψετε, τα διαλείμματα που θα κάνετε και κυρίως τα σημαντικά meeting πρέπει να είναι ξεκάθαρα σε όλη την οικογένεια.

Αφιερώστε λίγο χρόνο το πρωί για να φτιάξετε το καθημερινό σας πρόγραμμα την ώρα που πίνετε τον καφέ σας και μετά κάντε ένα οικογενειακό meeting.

Τα παιδιά, αν είναι μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών, είναι σε θέση να κατανοήσουν τις νέες συνθήκες. Θα τους βοηθήσει άλλωστε πολύ αν ξέρουν πότε μπορούν να ζουζουνίσουν και πότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα ήσυχα.

Κατάλληλος χώρος εργασίας

Αν είστε από τους τυχερούς και στο σπίτι υπάρχει ήδη γραφείο αποκλειστικά για εσάς, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Κατάλληλος φωτισμός, ρυθμισμένο wi-fi για να μην έχετε διακοπές και ατυχήματα και η εργασία στο σπίτι θα λειτουργήσει τέλεια.

Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να φτιάξετε μόνοι σας ένα χώρο στο σπίτι, στον οποίο μπορείτε να απομονώνεστε χωρίς να ενοχλείτε την ομαλή λειτουργία της υπόλοιπης οικογένειας.

Ένα τραπέζι στο οποίο να χωράει το λάπτοπ και οι απαραίτητες σημειώσεις είναι αρκετό, αρκεί να μπορεί να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο και να συνοδεύεται από μια άνετη καρέκλα.

Τα ακουστικά θα γίνουν σημαντικός σύμμαχος σας την ώρα που τα παιδιά αποφασίσουν να παίξουν κλέφτες και αστυνόμους, ή να δουν το αγαπημένο τους μιούζικαλ.

Χαμηλές προσδοκίες

Αν περιμένετε να είστε το ίδιο αποδοτικοί στο σπίτι όπως στο γραφείο καλύτερα να το ξεχάσετε.

Πρέπει από την αρχή να θέσετε χαμηλές προσδοκίες για να μην είστε κάθε βράδυ απογοητευμένοι από τον εαυτό σας. Είναι αδύνατον να φέρετε εις πέρας τρια project, να παίξετε κρυφτό, να μαγειρέψετε δύο φαγητά και ένα γλυκό μέσα σε οχτώ ώρες.

Ο χρόνος είναι δεδομένος όπως και οι αντοχές σας.

Κάντε το καλύτερο που μπορείτε και να μην εκνευριστείτε αν πέσει στον υπολογιστή κάποιος «ιπτάμενος» δεινόσαυρος, ούτε να νιώσετε τύψεις αν ξεχαστείτε λίγο και χαζέψετε τη «Frozen». Κατά βάθος είμαστε όλοι παιδιά!

 

Διαβάστε επίσης