Εγκυμοσύνη: Καλές συνήθειες που αξίζει να βάλετε στη ζωή σας

Ευκαιρία να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Η περίοδος της εγκυμοσύνης σας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αφήσετε πίσω σας τις κακές σας συνήθειες και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φυσικά, μερικά πράγματα είναι αυτονόητα, όπως το να σταματήσετε το κάπνισμα και να γυμνάζεστε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας (και την υγεία του μωρού σας) και να εξασφαλίσετε την ευεξία σας.

Καλές συνήθειες που αξίζει να βάλετε στη ζωή σας όταν είστε έγκυος

*Πιείτε περισσότερο νερό

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς αποστέλλονται στο έμβρυό σας όλα τα καλά συστατικά στις προγεννητικές βιταμίνες και τα υγιεινά τρόφιμα που καταναλώνετε πιστά κάθε ημέρα; Όλα ξεκινούν με το νερό, το οποίο βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μεταφέρει βιταμίνες, μέταλλα και ορμόνες στα κύτταρα του αίματος. Είναι αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κύτταρα αίματος που φτάνουν στον πλακούντα και τελικά στο μωρό σας – όλα με τη βοήθεια του νερού.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός - Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά το εμβόλιο

Θα χρειαστείτε περισσότερο νερό από όσο πριν την εγκυμοσύνη σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Αν και η κατανάλωση νερού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, το πόσο δραστήρια είστε και ούτω καθεξής, ο γενικός κανόνας είναι ότι στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε καθημερινά περίπου 9-11 ποτήρια υγρά (7-11 από αυτά να είναι νερό). Ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι λειτουργεί για εσάς και την κατάστασή σας.

*Ξεκουραστείτε επαρκώς

Την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα σας δουλεύει…υπερωρίες. Σκεφτείτε ότι δημιουργείτε ένα σύστημα υποστήριξης ζωής για το μωρό σας, και με τη σειρά του, το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας έχει πολλές απαιτήσεις από το σώμα σας. Προσθέστε σε αυτό την έλλειψη ενέργειας που προκαλείται από τις ορμόνες και δεν είναι περίεργο που αισθάνεστε εξουθενωμένη. Αυτός είναι ο λόγος που η ξεκούρασή σας είναι ζωτικής σημασίας όταν είστε έγκυος. Η ξεκούραση όχι μόνο βοηθά στη μείωση της ναυτίας, αλλά μειώνει επίσης τον πόνο στην πλάτη καθώς μεγαλώνει το μωρό σας, μειώνει την αρτηριακή σας πίεση, αποτρέπει τους πονοκεφάλους και σας βοηθά να έχετε περισσότερη ενέργεια. Ακούστε λοιπόν το σώμα σας και φροντίστε να ξεκουράζεστε μέσα στην ημέρα όποτε έχετε την ευκαιρία.

*Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα

Ακόμη κι αν μέχρι τώρα ξεχνούσατε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα, τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Βλέπετε, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν το στόμα σας πιο ευαίσθητο σε πλάκα και βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων. Το νήμα και το βούρτσισμα βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας (μια πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων που φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας). Για υγιή ούλα, φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε ημέρα.

*Επιλέξτε υγιεινά σνακ

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά είναι σημαντικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σνακ μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας στα τρία αυτά μακροθρεπτικά συστατικά. Εάν αισθάνεστε ναυτία, τα σνακ με πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσουν. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, τα σνακ που περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν.

*Βάλτε σε προτεραιότητα την ηρεμία σας

Σε καθημερινή βάση οργανώστε έτσι το πρόγραμμά σας ώστε να μπορείτε να ξεκλέβετε λίγη ώρα αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Κάντε ένα απολαυστικό μπάνιο, διαβάστε ένα βιβλίο ή χαλαρώστε ακούγοντας μουσική- ό,τι σας ευχαριστεί και λειτουργεί για εσάς.

Διαβάστε επίσης