Covid-19: Ισπανικές επιχειρήσεις προσφέρουν βοήθεια για να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμών

Υπό πίεση οι υγειονομικές αρχές

Ισπανικά σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και άλλες εταιρείες τροφίμων και διανομής προσφέρθηκαν σήμερα να βοηθήσουν τις υγειονομικές αρχές, που βρίσκονται υπό πίεση, με τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορονοϊού.

Πέντε μεγάλες ενώσεις λιανικής επισημαίνουν, σε μια επιστολή προς τις υγειονομικές αρχές, ότι τα μέλη τους, πολλά εκ των οποίων διεξάγουν ήδη ετήσιους εμβολιασμούς του προσωπικού τους, θα μπορούσαν να χορηγήσουν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εργαζόμενούς τους, προκειμένου να χαλαρώσουν την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι εταιρείες, μεταξύ άλλων οι El Corte Ingles, Carrefour και IKEA, τόνισαν πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε απόλυτη συμφωνία με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού.

Αν και η Ισπανία ανέφερε αρχικά ότι το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσε να διαχειριστεί το σχέδιο εμβολιασμού, η αναμενόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο οδηγεί τις περιφερειακές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετατρέψουν μεγάλους χώρους σε κέντρα εμβολιασμών.

Η Μαδρίτη έχει ήδη πει ότι θα χρησιμοποιήσει τα στάδια, ενώ άλλες περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Βαλένθια και η Καταλονία ζυγίζουν τις επιλογές τους, ακόμα και να χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως καθεδρικούς ναούς. Η πόλη Ρόντα, στην Ανδαλουσία, χρησιμοποιεί ήδη drive-thru εμβολιαστικούς σταθμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος να εμβολιαστεί το 70% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών πολιτών έως το τέλος καλοκαιριού, ορισμένες αρχές ενδέχεται να προσλάβουν γιατρούς που έχουν βγει στη σύνταξη, φοιτητές ή άλλους επαγγελματίες, όπως φαρμακοποιούς για να βοηθήσουν.

Σε μια πρώτη φάση, που στόχευε στην προστασία των τροφίμων των οίκων ευγηρίας και των εργαζομένων και γιατρών στην πρώτη γραμμή, η Ισπανία έχει χορηγήσει 2,3 εκατομμύρια δόσεις. Οι αρχές θα αρχίσουν σύντομα να εμβολιάζουν ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας, μεταξύ άλλων τους οικιακούς βοηθούς και τους φυσικοθεραπευτές, με το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει εγκριθεί για τους 18-55 ετών.

Με τον ρυθμό μολύνσεων 14 ημερών να έχει μειωθεί στα 540 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, από σχεδόν 900 στα τέλη Ιανουαρίου, ορισμένες περιφέρειες της χώρας προχωρούν σε χαλάρωση των περιορισμών.

Τα μπαρ στην περιφέρεια Καστίγια λα Μάντσα επαναλειτουργούν σήμερα, όμως οι πελάτες πρέπει να «κατεβάσουν» έναν κωδικό QR προτού μπουν μέσα, προκειμένου να επιτρέψουν την ευκολότερη ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Στο μεταξύ, η Μαδρίτη γνωστοποίησε ότι θα ξεκινά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 11, από 10, από την επόμενη Πέμπτη.

 

Διαβάστε επίσης