Κορονοϊός, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

 

Τους τελευταίους μήνες ο νέος κορωνοϊός διαμορφώνει μια απρόσμενη δέσμη εξελίξεων στο διεθνές σύστημα, η οποία καταγράφεται σε τρεις διαστάσεις: υγειονομική, οικονομική και ψυχολογική με ουσιαστικές προεκτάσεις στην καθημερινότητα του Έλληνα  πολίτη .

 Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, το 2020 εκλαμβανόταν από όλους ως μια χρονιά με υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης, εδραίωσης της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούσαν με χαμηλό κόστος τα επενδυτικά τους προγράμματα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όμως η πανδημία του κορονοιού εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Το πλήγμα είναι ισχυρό για όλους, το κράτος, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Το πόσο βαθιές θα είναι οι συνέπειες θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας. Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων όλων των ανθρώπων των επιχειρήσεων είναι τα εξής: πρώτον, αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα η πανδημία, να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Όλοι συμφωνούν πως τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως επίσης και οι παρεμβάσεις για την άμβλυνση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων. Δεύτερον, αρχίζει η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, ο σχεδιασμός πολιτικών για να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Προαπαιτούμενο είναι η συνεργασία κράτους, επιχειρήσεων, τραπεζών, φορέων. Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να υπερβάλουμε εαυτούς ώστε με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Είναι υποχρέωση όλων μας να προετοιμαζόμαστε από τώρα για μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα κρίσιμος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών, καθώς «αμέσως μετά την οξεία φάση της πανδημίας θα χρειαστεί μια μαζική αντίδραση, δηλαδή μια μαζική παροχή ρευστότητας στην οικονομία ώστε να επουλώσει το συντομότερο τις πληγές που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν. Το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να πείσουμε τους αρνητές του εμβολιασμού. Γιατί σημασία έχει, στο τέλος της ημέρας, να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία. Και χωρίς το εμβόλιο, δεν μπορεί να αποκτηθεί. Από την άλλη πλευρά είναι λογικό, μετά από 10 μήνες μάχη με τον αόρατο εχθρό, τον κοροναϊό, να υπάρχει αυτή η κόπωση στην κοινωνία, η οποία ωστόσο, ζητά ταυτόχρονα από την Κυβέρνηση, τους υγειονομικούς θεσμούς και τους ειδικούς να προχωρήσουμε σε μία άρση των περιοριστικών μέτρων με ασφάλεια. Γνώμονας μας όμως πάντα πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Όλοι οι Έλληνες έχουν στα χείλη τους την απάντηση στο ερώτημα τι θα γινόταν αν δεν είχαμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Πάμε να δούμε τι επιτύχαμε εμείς. Πήραμε 557 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις έχουμε φτάσει σχεδόν στις 1.300 πλέον. Το υγειονομικό προσωπικό είναι σήμερα πάνω από 100.000, ενώ ήταν περίπου 88.000. Έχουν αυξηθεί πάνω από 1 δισ. οι δαπάνες υγείας: Από 3,8 δισ. στα 4,8 δισ. Ευρώ . Αυτά είναι δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Όσον αφορά το σχέδιο για τον εμβολιασμό, πραγματικά είναι εκτεταμένο. Περιλαμβάνει 1.018 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά θα έχουμε σημαντικό αριθμό εμβολίων, από τα συμβόλαια προαγοράς μέχρι τέλος Ιουνίου, με τις παραγγελίες όμως να έρχονται σταδιακά και λόγω προβλημάτων των εταιρειών παρασκευής. Η  χώρα μας, πέτυχε ένα από τα καλύτερα ρεκόρ του covid-19 στην ΕΕ, χάρη στη γρήγορη και προνοητική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μέτρα , αλλά και στη ωριμότητα-συμμόρφωση που επέδειξε ο λαός μας στους περιορισμούς και αυτό προοιωνίζει καλύτερες μέρες για όλους μας .-