Πάτρα: Κλειστά από σήμερα τα σχολεία, αλλά απίστευτο μπάχαλο με την τηλεκπαίδευση - "Κόκκινο πανί" για τους δασκάλους το Υπουργείο

 

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν τις τελευταίες ώρες οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και το κυριότερο οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Πάτρας, καθώς από σήμερα Δευτέρα σταματούν τη λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες.

Όλοι είναι ενημερωμένοι ότι από τη Δευτέρα το πρωί δεν θα επιστρέψουν στα θρανία τα παιδιά, αλλά πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών τους, αφού για ολόκληρο τον Δήμο Πατρέων τίθεται σε εφαρμογή η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Ωστόσο το υπουργείο φρόντισε να προκαλέσει απίστευτο μπάχαλο με τις ώρες έανρξης της τηλεκπαίδευσης, ενώ ακόμη είχε αφήσει "μετέωρο" ακόμη και σε ποιες περιοχές του Δήμου Πατρέων θα είναι κλειστά τα σχολεία.

Πήραν "φωτιά" τα τηλέφωνα

"Ποια ώρα ξεκινάμε; Με τι κωδικούς; Με ποιο πρόγραμμα;"

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δίνουν και παίρνουν μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, αφού μέχρι και το βράδυ της Κυριακής δεν έχει δοθεί καμία σαφής απάντηση.

Μηνύματα ανταλλάσσονται, τα τηλέφωνα έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά, αλλά επίσημη απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί.

Όλα... δείχνουν ότι η τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά Σχολεία της Πάτρας θα εφαρμοστεί στο μοντέλο που ήταν σε εφαρμογή πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή για 5 διδακτικές ώρες από τις 2.10 το μεσημέρι μέχρι και τις 5.20 το απόγευμα.

Θόλωσαν το τοπίο οι... συστάσεις

"Το πρόγραμμά της (σ.σ. της τηλεκπαίδευσης), σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας συστήνεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας των μαθημάτων και να μη χρειαστεί περαιτέρω αναπροσαρμογή του προγράμματος από το Σύλλογο Διδασκόντων. Επ΄ αυτού θα σταλεί αύριο (σ.σ. Δευτέρα) διευκρινιστική οδηγία του Υπουργείου."

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η ενημέρωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας που εστάλη σε εκπαιδευτικούς και γονείς αργά το μεσημέρι της Κυριακής. Η αναφορά της λέξης "συστήνεται" είναι ενδεικτική του ομιχλώδους τοπίου που επικρατεί και της έλλειψης ενημέρωσης από πλευράς Υπουργείου. 

Δάσκαλοι Πάτρας: "Επικρατεί μπάχαλο"

"Πύρινη" είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ο οποίος κάνει λόγο για ένα μπάχαλο που επικρατεί στα Δημοτικά Σχολεία με την τηλεκπαίδευση λίγες ώρες πριν τα παιδιά κληθούν να μπουν στην τηλέ-αίθουσα.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του:

"Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, ο Διευθυντής Α/θμιας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης σε αυτό που ονομάζουν «διαχείριση της πανδημίας» και στο όνομα πάντα της λήψης έκτακτων υγειονομικών μέτρων.

Πέρα από το μπέρδεμα αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων εκτός Δημοτικής Ενότητας Πατρέων το οποίο και διευκρινίστηκε  μόλις σήμερα, χρειάστηκε να φτάσει Κυριακή μεσημέρι , ενώ ήδη από την Παρασκευή έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, για να υπάρξει ενημέρωση λειτουργίας των σχολείων η οποία γράφει:  «σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πατρέων ξεκινάει την ίδια ημέρα σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το πρόγραμμά της, σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας συστήνεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας των μαθημάτων και να μη χρειαστεί περαιτέρω αναπροσαρμογή του προγράμματος από το Σύλλογο Διδασκόντων. Επ΄ αυτού θα σταλεί αύριο διευκρινιστική οδηγία του Υπουργείου»

Είναι προφανές πως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί για άλλη μία φορά αποδεικνύονται περισσότερο έτοιμοι και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των σχολείων καθώς ήδη από την ώρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο έχουν επικοινωνήσει με τους γονείς και τους μαθητές για να τους καθησυχάσουν και να ετοιμάσουν το έδαφος για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ πολλοί έχουν ήδη φτιάξει πρόγραμμα σύμφωνα με αυτό που είχαν την προηγούμενη φορά που λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο.

Και έρχεται τώρα αυτή η ενημέρωση, με μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να πατάει κάπου, υποκριτικά μιλώντας για «εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας των μαθημάτων» να φέρει τα πάνω κάτω συστήνοντας τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Έρχεται δηλαδή να φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση από την ήδη υπάρχουσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με το ενδεχόμενο αύριο να έρθει διευκρινιστική οδηγία η οποία θα συστήνει κάτι διαφορετικό.

Γι΄αυτό το λόγο και μετά από επικοινωνία με συναδέλφους οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία αλλά και το θυμό τους για τα όσα συμβαίνουν, τους καλούμε να πράξουν με γνώμονα το πώς οι ίδιοι γνωρίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών και των γονιών τους σε αυτές τις συνθήκες όπως άλλωστε επανειλημμένα μέχρι τώρα έχουν κάνει.

Με βάση την απόφαση για αναστολή λειτουργίας Δημοτικών και Νηπιαγωγείων απαιτούμε: 

Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. 

Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών. 

Είναι προφανές ότι καμία «απουσία» μαθητή δεν πρέπει να περαστεί για το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά. 

Καμία διοικητική αυθαιρεσία δε θα γίνει αποδεκτή. 

Να υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις με δεδομένο ότι: πρώτον, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα την γνωστική διαδικασία και δεύτερον, θα υπάρχουν μαθητές που δε θα συμμετάσχουν. 

Να υπάρξει ειδική μέριμνα για δια ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.τ.λ.) καθώς και από τις άδειες ειδικού σκοπού  που θα προκύψουν στους συναδέλφους που τις δικαιούνται και εργάζονται σε όμορους Δήμους από το Δήμο Πατρέων που τα σχολεία είναι ανοιχτά. "

Και τα σενάρια

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, δύο είναι τα σενάρια τα οποία... ενδέχεται να υλοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας.

Το πρώτο είναι η τηλεκπαίδευση να πραγματοποιηθεί πρωί, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθούσαν τα παιδιά στο σχολείο, μιας και τώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος να "υπερφορτωθεί" το σύστημα αφού ισχύει μόνο για τα σχολεία των "κόκκινων" περιοχών.

Το δεύτερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως ακριβώς γινόταν πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή με την τηλεκπαίδευση να πραγματοποιείται από τις 14.10 μέχρι και τις 17.20.

Όλα αυτά θα διευκρινιστούν... σήμερα! 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ