Μαμά έτσι θα εξουδετερώσεις την αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα μπορεί να μην εκδηλώνεται καθημερινά σε όλες μας τις ασχολίες, ωστόσο αποτελεί μια συνήθεια – παγίδα που εύκολα «πέφτει» κανείς, με αποτέλεσμα να βλέπει τις προθεσμίες να πλησιάζουν και τελικά να τον προσπερνούν, δίχως να βρίσκει την ενέργεια να ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα.

Την επόμενη φορά που νιώσετε ότι θέλετε να αναβάλετε μια δραστηριότητα, δοκιμάστε μία από τις ακόλουθες στρατηγικές:

Αναβλητικότητα και ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων

Όταν νιώσετε την αναβλητικότητα να.. αυξάνεται επικίνδυνα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων.

Διακόψτε την οποιαδήποτε αναβλητική σκέψη μετρώντας από το πέντε αντίστροφα και μόλις φτάσετε στο μηδέν, προχωρήστε σε όλα όσα πρέπει να κάνετε.

Ξεκινήστε από τα μικρά

Μια καλή ιδέα για να ξεπεράσετε γρήγορα την τάση αναβλητικότητας είναι να ξεκινήσετε από τα μικρά πράγματα, που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν για να φύγουν από την «μέση». Δημιουργήστε λοιπόν μια μικρή λίστα με όλα όσα έχετε να κάνετε και καταγράψτε πόσο χρόνο θα σας πάρει καθένα από αυτά.

Καθώς κοιτάζετε την λίστα σας, ξεκινήστε αμέσως από εκείνα που θα σας πάρουν γύρω στα πέντε λεπτά ή και λιγότερο. Έτσι όχι μόνο «μικραίνει» η λίστα σας αλλά αντλείτε και κίνητρο για να συνεχίσετε και με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας.

Επιβράβευση σε κάθε βήμα

Εάν κάποια δραστηριότητα ή project προκαλεί ανησυχία ή είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τότε θα ήταν καλό να το σπάσετε σε μικρότερα βήματα, καθώς έτσι θα το αντιμετωπίζετε πιο εύκολα. Ορίστε ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα ολοκληρώνετε κάθε κομμάτι εντός ενός χρονικού πλαισίου και παραμείνετε συνεπείς σε αυτό.

Καθώς ολοκληρώνετε κάθε κομμάτι, η μετάβαση στο επόμενο θα γίνεται ευκολότερη, αφού θα τονώνεται το ηθικό σας και θα αυξάνεται η παραγωγικότητά σας.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσετε την προσπάθειά σας μέχρι τέλους αν βλέπετε ότι υπάρχει πρόοδος κι ότι η προσπάθειά σας αποδίδει.

Διαβάστε επίσης