Κορονοϊός: 1.368 θάνατοι στο Μεξικό το τελευταίο 24ωρο – 1.239 στην Βραζιλία

Χιλιάδες συνεχίζουν να είναι οι νεκροί από κορονοϊό καθημερινά σε Μεξικό και Βραζιλία, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής «βραζουν».

1.368 νεκροί και 13.051 κρούσματα είναι ο απολογισμός του τελευταίου 24ωρου στο Μεξικό.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 164.290 νεκρούς επί συνόλου 1,9 εκατ. και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν για να αποτυπωθεί πλήρως η επιδημιολογική κατάσταση.

1.239 νεκροί στην Βραζιλία  

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 50.872 κρούσματα και 1.239 θάνατοι.

Ήταν το τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο που τα θύματα ξεπέρασαν τα 1.200. Από τον Νοέμβριο, η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα νοσοκομεία σε πολλές πολιτείες της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και οι θάνατοι ξεπερνούν πολύ συχνά τους χίλιους σε ημερήσια βάση.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 230.034 νεκρούς και 9.447.165 κρούσματα.

Πάνω από 2.000 κρούσματα στο Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.073 κρούσματα.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 14 ασθενείς, φτάνοντας τους 10.290. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.692 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας προσερχόμενοι να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αύριο Κυριακή.

Η πιλοτική φάση της ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό άρχισε την 21η Ιανουαρίου, με 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Συνεχίζεται με τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας. Η εκστρατεία αναμένεται να διευρυνθεί τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων εμβολίων.

Αργεντινή: 285 νεκροί

Στην Αργεντινή το τελευταίο 24ωρο κταγράφηκαν 8.374 και πλέον ανέρχονται σε 1.970.009. 285 ασθενείς πέθαναν με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τις 48.985.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (822.037 επιβεβαιωμένα κρούσματα), συνεχίζει να είναι η περιοχή της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον την 28η Φεβρουαρίου για όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Αργεντινής, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, ειδικά των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που θεωρούνται πιο μολυσματικά και θανάσιμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης