Βρεφικό μασάζ: Ποια οφέλη προσφέρει στο μωρό μας;

Δεν επιθυμούμε μόνοι εμείς ένα χαλαρωτικό μασάζ μια στο τόσο.

Τα μωρά βρίσκουν επίσης το ήπιο μασάζ πολύ χαλαρωτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τις πέντε αισθήσεις, η αφή είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες κατά τη γέννηση.

Μάλιστα, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το βρεφικό μασάζ έχει πράγματι σημαντικά οφέλη για να την ανάπτυξη των μωρών.

Ποια είναι τα οφέλη του βρεφικού μασάζ;

*Βελτιώνει τη σύνδεσή μας

Καθώς κάνουμε μασάζ στο μικρό μας, τόσο εμείς όσο κι εκείνο θα γεμίσουμε ευχάριστα συναισθήματα, χάρη στην αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης». Κατά τη διάρκεια του μασάζ φροντίζουμε να κοιτάμε το μωρό μας στα μάτια, να του μιλάμε ή να του τραγουδάμε ώστε να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας σχέση και να το κάνουμε να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μάλιστα, η διαδικασία του μασάζ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη σχέση του μπαμπά με το μωρό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνδεθούν.

*Ενισχύει την ανάπτυξη του μωρού

Το μασάζ βοηθά στη ψυχο-συναισθηματική αλλά και σωματική ανάπτυξη των βρεφών, ενώ παράλληλα τα ηρεμεί.

*Ανακουφίζει το μωρό

Το απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού μπορεί να ανακουφίσει τα μωρά που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Βέβαια, αν το μωρό μας έχει δυσκοιλιότητα, απευθυνόμαστε πρώτα στον παιδίατρο, ώστε να μας συμβουλεύσει σχετικά.

*Αναβαθμίζει τον ύπνο του

Όπως το μασάζ χαλαρώνει εμάς και μας προετοιμάζει για έναν ποιοτικό ύπνο, έτσι καθησυχάζει και το μωρό μας. Γι’ αυτό μπορούμε να εντάξουμε το μασάζ στη ρουτίνα του μικρού μας πριν τον ύπνο, φροντίζοντας να επιλέγουμε κινήσεις που δεν το αφυπνίζουν.

Tips για το βρεφικό μασάζ

Κάνουμε μασάζ με ένα προϊόν κατάλληλο για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.
Βρίσκουμε τη σωστή στιγμή. Βεβαιωνόμαστε πρώτα ότι το μωρό μας έχει διάθεση για μασάζ, αφού αν είναι εκνευρισμένο μπορεί να μη βρει απολαυστική τη διαδικασία.
Ξεκινάμε το μασάζ για λίγα λεπτά και σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο του, ώστε το μικρό μας να έχει συνηθίσει την αίσθηση.
Κάνουμε απαλές, ήπιες κινήσεις, χωρίς να ασκούμε πίεση στο σωματάκι του μωρού μας.
Καλό είναι να κάνουμε μασάζ στο μωρό την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα, ώστε να χτίσουμε σταδιακά μια ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης