Πάτρα: Εμπορικός Σύλλογος και ΟΕΒΕΣΝΑ στην κινητοποίηση για την στήριξη των επιχειρήσεων

Αύριο στις 10 το πρωί

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών σε ανακοίνωση του αναφέρει:

"Και Σπίτι μείναμε και εκτός ενίσχυσης μένουμε

Με κάθε τρόπο τα κυβερνητικά μέτρα αποδυναμώνουν τις μικρoμεσαίες επιχειρήσεις.

 Η λογική των μέτρων και των εντυπωσιακών νούμερων για επικοινωνιακή κατανάλωση που διέπει την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του κράτους δεν χρηματοδοτούν με ρευστό την αγορά και αφήνουν μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους στο έλεος ενός οικονομικού στραγγαλισμού. Η δήθεν στήριξη θέσεων εργασίας περνάει μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων και δεν ακουμπά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, ξεχνώντας ότι είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης αλλά αφήνοντας στο έλεος τους ίδιους αυτοαπασχολούμενους. 

Τα αποτελέσματα του προγράμματος επιδότησης από την Π.Δ.Ε. πάγωσαν τις προσδοκίες των μικρών επιχειρήσεων για ενίσχυση μιας και κατευθύνθηκαν σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει και ζητήσει την αλλαγή των όρων και του συστήματος μοριοδότησης προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων και την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπων της αγοράς στην επιτροπή αξιολόγησης. Δεν εισακουστήκαμε.

Σήμερα η κυβέρνηση  απέκλεισε  την πλειοψηφία των αιτούντων επιχειρήσεων από το να λάβουν την ευτελή επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Με ημίμετρα, με σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση πολυεθνικών αλυσίδων, με αβεβαιότητα και ανασφάλεια, η νέα βαθιά οικονομική κρίση είναι ΕΔΩ και εμείς τα θύματα της.

Τέλος χθες το βράδυ απαγορεύτηκαν και οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 100 ατόμων. Με πρόσχημα την πανδημία, έχουμε καταστολή των στοιχειωδών Δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο Σύλλογος μας με την Ομοσπονδία (ΟΕΣΠ ΝΔΕ) και συνδικαλιστικούς φορείς επαγγελματιών συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση την Τετάρτη 27/1/2021 στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Δυτική Ελλάδος στις 10:00 π.μ. Για να διεκδικήσουμε την λήψη άμεσα των ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επανειλημμένα έχουμε ζητήσει". 

 

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Νομού Αχαΐας και τα σωματεία – μέλη της συμμετέχουν μαζί με άλλους κοινωνικούς εταίρους σε παράσταση διαμαρτυρίας όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 10 το πρωί.

H AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαμαρτυρόμαστε για τη μη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης που διανύουμε και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και οι αυτοαπασχολούμενοι που, με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

Η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κρίνεται επιβεβλημένη.

Ζητούμε:

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες στα πρότυπα κρατών της Ε.Ε. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

Ειδικές ενισχύσεις ειδικού σκοπού σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική και υγειονομική κρίση και έχουν περιοριστεί οι δραστηριότητές τους με απόφαση της κυβέρνησης όπως επισιτιστικά, τουριστικά και άλλα επαγγέλματα καθώς και οι επιβατικές μεταφορές. 

Να ενταχθεί ο κλάδος των ΤΑΧΙ στην επιδότηση βάσει του Ν.4714/2020 που ισχύει για τις υπόλοιπες επιβατικές μεταφορές από την οποία εξαιρούνται.

Να δοθούν κίνητρα αντικατάστασης οχημάτων ΕΔΧ ΤΑΧΙ όπως επιδόματα και χαμηλότοκα δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο

Να αποζημιωθούν οι μεταφορείς (ΕΔΧ ΤΑΧΙ – ΚΤΕΛ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) για τα μαθητικά δρομολόγια που τους έχουν ανατεθεί με συμβάσεις από τις Περιφέρειες και δεν έχουν εκτελεστεί με ευθύνη της Κυβέρνησης (κλείσιμο σχολείων).

Επιδότηση μετακίνησης με ΕΔΧ ΤΑΧΙ ευπαθών ομάδων καθώς και τη μετάβασή στα εμβολιαστικά κέντρα ηλικιωμένων.

Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους λόγω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την αντιμετώπιση πανδημίας

Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ. 

Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται. 

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. 

Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ