Έρευνα για μηχανές σε αμμόλοφους της Καλόγριας


Δέκτης δημοσιευμάτων στο Facebook, με φωτογραφίες και βίντεο που εμφανίζουν οδηγούς μηχανών κρος, να κινούνται στην αμμώδη ζώνη και στις αμμοθίνες της παραλίας «Καλόγρια», εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, προκαλώντας έντονη διάβρωση στο ευαίσθητο αμμοθινικό οικοσύστημα, έγινε ο Φορέας Διαχείρισης.
Χθες, με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης αξίας των αμμολόφων, για τον σχηματισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους απαγορεύεται από τη νομοθεσία περί «διατήρησης της βιοποικιλότητας».
Ηδη, έχει προβεί ήδη σε αναφορές στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ζητώντας την τιμωρία των παραβατών, ενώ καθιστά σαφές - ενημερωτικά - πως τέτοιου είδους παραβατικές δραστηριότητες, στο μέλλον, θα αντιμετωπίζονται κατά παρόμοιο τρόπο.
Ο Φορέας καλεί αυτούς που επισκέπτονται την περιοχή να συνδράμουν στο έργο προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και παρακαλεί τους πολίτες, όταν εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς, να επικοινωνούν μαζί του τηλεφωνικά (26930 31939 και 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231), την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2) και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), οι οποίοι και έχουν δικαιοδοσία να επέμβουν.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΦΔ οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το Δάσος και τους Υγροτόπους. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό υγροτόπων εμποδίζοντας τα νερά των χειμάρρων να φτάσουν στη θάλασσα, προστατεύουν το Δάσος Στροφυλιάς και την ενδοχώρα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο και επιπλέον φιλοξενούν σπάνια φυτά και πλήθος ζώων που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί.
Ιδιαίτερα, ο τύπος «Θίνες των παραλίων με Juniperus spp.», ο οποίος βρίσκεται στην αμμώδη πλαγιά των «Μαύρων Βουνών» στην παραλία της Καλόγριας - περιοχή που έγινε η αυθαίρετη κίνηση των δίκυκλων - αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας, καθώς είναι σπάνιος και η έκτασή του έχει μειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, από ανθρώπινες δραστηριότητες. Για τον σκοπό αυτό ο ΦΔ έχει τοποθετήσει πινακίδες στις παραλίες αλλά και σε σημεία εντός του Δάσους, στις οποίες αναγράφονται πληροφορίες για την οικολογική αξία της περιοχής αλλά και για τις δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται.