Που πήγε το γιγαντιαίο «baby balloon»;

Ένα μπαλόνι με το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο πρωταγωνίστησε σε διαδηλώσεις στην Αγγλία, έρχεται να εμπλουτίσει την συλλογή του Μουσείου του Λονδίνου.

Το γιγαντιαίο «baby balloon», ύψους έξι μέτρων, πέταξε πάνω από την πλατεία του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του προέδρου των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2018, όταν ο τότε πρόεδρος θα επισκέπτονταν τη χώρα. Πλήθος διαδηλωτών εναντιώθηκαν στην επίσκεψη του προέδρου και με χιούμορ, ευφυΐα, δημιουργικότητα και δυναμισμό έφτιαξαν αυτή την καρικατούρα, ώστε να σατιρίσουν τον Τραμπ.

Το μπαλόνι, που απεικονίζει τον Τραμπ να φοράει πάνα και να κρατά ένα κινητό τηλέφωνο, από την πρώτη του εμφάνιση και μετά, ήταν πιστό σύμβολο σε όλες τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν. Το Μουσείο του Λονδίνου θέλησε να αποκτήσει το μπαλόνι των διαμαρτυριών πριν από δύο χρόνια, ώστε να το συμπεριλάβει στη συλλογή του με ευφάνταστα και πολιτικά αντικείμενα, που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί σε διαδηλώσεις.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του Μουσείου, σκέφτονται να παρουσιάσουν το μπαλόνι με την ιδιαίτερα νεότερη ιστορική σημασία, στο νέο του παράρτημα στο West Smithfield.

Η διευθύντρια του Μουσείου του Λονδίνου, Sharon Ament, δήλωσε ότι η κίνηση δεν ήταν πολιτική και ότι το Μουσείο δεν έχει καμία άποψη για την κατάσταση της πολιτικής στα κράτη», αλλά το μπαλόνι είχε αγγίξει την τυπική βρετανική σάτιρα.   «Χρησιμοποιούμε πολύ το χιούμορ. Και διασκεδάζουμε με τους πολιτικούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο - κυριολεκτικά - παράδειγμα αυτού», είπε.

Οι δημιουργοί του μπαλονιού αποφάσισαν να δωρίσουν το αντικείμενο, αλλά κρατάνε ένα μικρό «ομοίωμα», για να συνεχίσει να υπάρχει σε διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.