ΠΟΥ: 40 εκατ. εμβόλια της Pfizer σε φτωχές χώρες, μεσω της COVAX

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer/Biontech για προαγορά 40 εκ. δόσεων του εμβολίου κατά του COVID-19, επιτρέποντάς στην συμμαχία COVAX να ξεκινήσει τον εμβολιασμό ατόμων σε φτωχές και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες τον επόμενο μήνα.

Ανάλογη συμφωνία για παράδοση 150 εκ. δόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώνεται και με την Astrazeneca, εμβόλιο όμως που δεν έχει λάβει  μέχρι στιγμής έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον Π.Ο.Υ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος, σύμφωνα με την ΕΡΤ , τόνισε στην σημερινή ενημέρωση τύπου ότι η συμφωνία με την Pfizer θα επιτρέψει την έναρξη εμβολιασμών τον Φεβρουάριο κυρίως στους εργαζόμενους του τομέα υγείας σε 92 χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε από την πλευρά του ότι οι 40 εκ. δόσεις θα πωληθούν σε μη κερδοσκοπική βάση. Το περιέγραψε ως αρχική συμφωνία και είπε ότι περισσότερες δόσεις θα μπορούσαν να πουληθούν μέσω του προγράμματος COVAX στο μέλλον.

Ο κ. Μπουρλά τόνισε  χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ότι κάθε άτομο αξίζει να τον δούμε, να τον ακούσουμε και να τον φροντίσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Pfizer και η BioNTech υποστηρίζουν την ισότιμη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19 για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων COVID-19. Μοιραζόμαστε την αποστολή της πρωτοβουλίας COVAX και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας. Με αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να μας φέρει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας και να αποδείξουμε ότι η επιστήμη θα επικρατήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων τόνισε πως με βάση τον επανασχεδιασμό που έχει γίνει  η εταιρεία θα παράγει και θα μπορέσει να προμηθεύσει το 2021 συνολικά 2 δις. δόσεις του εμβολίου, αν και όπως σημείωσε υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την παραγωγή.

Συνολικά, η πρωτοβουλία εμβολιασμού Covax ευελπιστεί ότι μέχρι τέλος του 2021 θα είναι διαθέσιμες  1,8 δισεκατομμύρια που θα καλύψει με εμβόλια το 27% του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες.

Εν τω μεταξύ ο Π.Ο.Υ όσον αφορά την εξέλιξη των εμβολίων ανακοίνωσε δια στόματος της βοηθού Γενικής Διευθύντριας Μαριάνγκλα Σίμαο ότι θα αρχίσει να εξετάζει την επόμενη εβδομάδα δύο εμβόλια κατά του COVID-19 των εταιρειών Sinopharm και Sinovac από την Κίνα,, με στόχο την έγκριση έκτακτης ανάγκης. Σε ανάλογη διαδικασία θα εξεταστεί η παροχή έκτακτης έγκρισης για το εμβόλιο της AstraZeneca από εργοστάσια παραγωγής στη Νότια Κορέα και την Ινδία, ενώ σειρά θα πάρουν και τα εμβόλια SputnikV και Γκαμαλένα.